22.5 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Muziek Album TRPTK CD-release datum ‘Reverie’

TRPTK CD-release datum ‘Reverie’

0
TRPTK CD-release datum ‘Reverie’

Op 21 mei verschijnt de gloednieuwe TRPTK CD ‘Reverie’ van QOPE. Dat laatste is dan weer een pseudoniem van pseudoniem Bart Koop.
TRPTK omschrijft het nieuwe album Reverie als ‘meditatieve muziek die in het moment ontstaat. QOPE, ofwel dat pseudoniem van Bart Koop (Almelo, 1984) komt uit een muzikale familie en is al zijn leven lang gefascineerd door toetseninstrumenten. Ooit zette hij zijn eerste stappen op het gebied van klassiek piano, maar al snel koos QOPE zijn eigen weg. Grotendeels autodidact stortte hij zich ook op het componeren en het musiceren in een band.

Bekend bij TRPTK

Voor het avontuurlijke TRPTK maakte hij in 2016 met zijn gelijknamige band het album ‘Paper Motion’ (TTK 0006), een productie waarin ruimschoots gebruik wordt gemaakt van elektronica. De muzikale intimiteit zocht hij vervolgens op in ‘Nocturnal’ (TTK 0024), een solo-exercitie met de musicus achter de vleugel in de Schiedamse Westvestkerk: een plek geroemd om zijn sfeer en akoestiek. QOPE sluit in zijn artistieke verhaal nauw aan bij de neo classical stroming met componisten als Max Richter, Jóhann Jóhannson en Nik Bärtsch. Muziek die in het moment lijkt te ontstaan en een soort healing effect heeft op de luisteraar.

Zelfde plek

Het nieuwe album ‘Reverie’ (TTK 0074) is op dezelfde plek opgenomen en volgt het spoor van ‘Nocturnal’: meditatieve en vaak cyclische muzikale uitingen, met een spontaan karakter. QOPE is uitermate kritisch op de afstelling van de vleugel en maakt ruimschoots gebruik van sustain, met de ruimte als tweede instrument. Zelden hoorde je de pianoklank zo fraai wegsterven, waarvoor uiteraard ook de high end opname door TRPTK-engineer Brendon Heinst garant staat. Een symbiose die leidt tot een onweerstaanbaar muzikaal resultaat.

Improvisatie

Titels als ‘Lament’, ‘Reverie’, ‘Liminal Spaces’ en ‘Running Still’ spreken voor zich. In de muziek van QOPE, die grotendeels via improvisatie tot stand komt, lijkt de tijd letterlijk stil te staan: de luisteraar wordt gedwongen zijn hoofd leeg te maken en ruimte te scheppen voor nieuwe gedachten en creativiteit. QOPE geeft als het ware een voorzetje en fluistert zijn toehoorders moed in. Iets wat zeker in deze ingewikkelde door het corona-virus geteisterde wereld, een bijzonder welkom artistiek gebaar is.

Luister naar het romantische ‘You Were Not Really Here’, het hoopgevende ‘The Vastness of Light’, het percussieve ‘Time Lapses’ of het spannende ‘Underneath the Umbrella Pines’. Muziek om over je heen te laten komen: een moment van ontspanning in ingewikkelde tijden.