17.8 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Home Cinema - Custom Install Microsoft Xbox voorlopig exclusief met Dolby Atmos en Vision?

Microsoft Xbox voorlopig exclusief met Dolby Atmos en Vision?

0
Microsoft Xbox voorlopig exclusief met Dolby Atmos en Vision?

Er doet een opvallend verhaal de ronde betreffende de Xbox gameconsole van Microsoft; laatstgenoemde zou een exclusiviteitsdealtje gesloten hebben met Dolby, aangaande Atmos en Vision.

Als de geruchten zoals we die lezen in dit artikel van What Hifi kloppen, lijkt het een beetje een geval van in de eigen voet schieten. Want als Dolby inderdaad een exclusiviteitscontract met Microsoft heeft gesloten betreffende het gebruik van Dolby Atmos en Dolby Vision op de XBox, betekent het dat de concurrentie actief zal gaan werken aan alternatieven. Feitelijk doet Sony dat eigenlijk al voor de PS5, middels de Tempest Engine voor 3D Audio. Of Nintendo heel erg geïnteresseerd zal zijn in de Dolby-technologieën is ook te betwijfelen. En als ze al 3D-geluid en Vision-achtige zaken zouden willen inzetten zijn er diverse alternatieven voorhanden.

Kansen voor de concurrentie

Kortom: het zou op z’n minst opvallend zijn als Dolby voor een 24 maanden lopen exclusiviteitscontract met Microsoft gekozen heeft. Op papier klinkt dat alleraardigst, maar het biedt tegelijkertijd de concurrentie ongekende kansen. Tel daarbij op dat gebruikers van de Microsoft Xbox een bedrag van $15 dollar neer moeten tellen om de beschikking over Dolby Atmos te krijgen en het wordt allemaal nog weer wat twijfelachtiger. Vaak blijken exclusiviteitsdeals helemaal niet zo geweldig uit te pakken als waarop partijen gehoopt hadden. Afwachten hoe ‘t in dit geval gaat lopen.

+++ UPDATE +++

Inmiddels heeft Microsoft laten weten dat het bericht op een misverstand berust en dat er geen sprake is van een exclusiviteitscontract. De logica daarvan kunnen we vanzelfsprekend (zie uitleg hierboven…) wel inzien. Kortom: het staat iedere gameconsole-fabrikant vrij om de genoemde Dolby-oplossingen te implementeren. Als ze daar behoefte aan hebben.