14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Muziek Album TRPTK: Mattias Spee focust op Joseph Wölfl

TRPTK: Mattias Spee focust op Joseph Wölfl

0
TRPTK: Mattias Spee focust op Joseph Wölfl

Voor het avontuurlijke Nederlandse label TRPTK maakte pianist Mattias Spee een serie met – onterecht – vergeten componisten onder het motto ‘Eclipse’.

Het eerste deel van de door Mattias Spee gespeelde serie in Eclipse is gewijd aan de Oostenrijker Joseph Wölfl (1773-1812), een tijdgenoot en concurrent van Beethoven. Hij liet een aanzienlijk oeuvre achter met symfonieën, strijkkwartetten, opera’s en de nodige pianoconcerten en sonates. Wölfl was bijzonder lang van gestalte, uitgerust met grote handen en een virtuoos pur sang: met gemak kon hij dertien toetsen omspannen. Zijn muziek heeft een inhoudelijk sterk en indringend karakter. Terwijl de vaak norse Beethoven vooral voor de oude elite optrad, sprak de vriendelijke Wölfl een veel breder publiek aan. Wölfl was een eminent improvisator en ook als docent was hij bijzonder geliefd. Hij reisde veel door Europa en was niet alleen in de concertzalen maar ook regelmatig aan de speeltafels te vinden. En nu dus postuum op het nieuwe onder de vleugels van het Utrechtse label TRPTK uitgebrachte Eclipse van Mattias Spee.

Spee

Mattias Spee stamt trouwens uit 1997. Hij studeerde onder meer bij David Kuyken en Ralph van Raat. Hij won diverse prijzen, bij het Prinses Christina Concours, het Steinway Pianoconcours en de VriendenCultuurPrijs. Spee heeft een uitgesproken voorkeur voor hedendaags en minder bekend repertoire. “Graag wil ik verborgen schatten uit de muziekgeschiedenis voor het voetlicht te brengen”, vertelt de pianist.

Start van een grote reis

Kleurrijk is de ‘Sonate in C klein’ waarmee het album opent, zo laat TRPTK weten: ‘Met name de ‘Fuga’ blijft nog minutenlang nazinderen. Van grote muzikale fantasie getuigen de ‘9 Variations on an Andante’. Meeslepend is de ‘Sonate in B klein’ en een mooie afsluiter vormt de ‘Wals in C klein’’. Voor Mattias Spee is de start van zijn ‘Eclipse’ serie voor TRPTK “een droom die uitkomt, de start van een grote reis. Ik sta vierkant achter mijn debuut en bevind me op een lijn met de opvattingen van Brendon Heinst, een opnametechnicus die gedreven wordt door passie en enthousiasme, net als ik. Ik hoop dat dit minder bekende repertoire van Joseph Wölfl een nieuwe doelgroep kennis laat maken met klassieke muziek, een boeiende wereld waarmee veel te weinig mensen bekend zijn. Kortom, ik wens dat velen gaan genieten van deze bijzonder mooie muziek.”

De releasedatum van het album is vandaag, 11 juni.