14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Audacity is spyware geworden

Audacity is spyware geworden

1
Audacity is spyware geworden

Gebruikt u de meest recente versie van Audacity, dan is het zaak deze zo snel mogelijk van uw systeem te verwijderen. De nieuwe eigenaar gebruikt het als spyware.

Sinds de Russische Muse Group – ook wel geschreven als MuseGroup – (met een wat verwarrende en verbloemend .se-domein maar hoofdkantoor in de Russische Federatie) sinds mei dit jaar eigenaar van Audicity is, zijn er verontrustende zaken gaande. De populaire  open source audio editor blijkt namelijk niet alleen een data-verzamelaar te zijn geworden, maar ook de gebruikersvoorwaarden zijn op een vervelende manier aangepast. Zo geeft Muse Group aan dat het data zal verzamelen zodra de overheid hierom vraagt. Bedenk daarbij dat een programma als Audacity veel door (freelance) journalisten en andere ‘ongewenste lieden’ wordt gebruikt en u snapt waarom de Russen uitermate geïnteresseerd zijn in dergelijke gegevens. Zaken als IP-adres, systeemgegevens en gebruiksstatistieken kunnen een computer dan makkelijk aan een persoon en een fysiek adres koppelen.

Wég ermee

De verzamelde gegevens worden overigens – zo valt in de gebruikersvoorwaarden te lezen – niet alleen aan overheden doorgesluisd, maar ook aan onder meer justitie, rechtbanken en derde partijen. Foute boel dus en inmiddels is Audacity dan ook officieel als spyware bestempeld. Niet meer downloaden en installeren is de enige juiste werkwijze. Hebt u een pre-versie 3.0 in gebruik die u niet hebt gedownload van de Audacity-site na mei dit jaar dan kunt u die ook blijven gebruiken. Zorg er wel voor dat de software nooit een update krijgt, want dan zit u alsnog met de gebakken peren. Let ook op bij aanschaf van audio-hardware. Bij dingen als bijvoorbeeld platenspelers met USB-aansluiting wordt vaak Audacity geleverd op een cd-rommetje of via een downloadlink. Beter niet meer installeren nu, zeker als versie en herkomst onduidelijk zijn. Gezien het feit dat Audacity (nog) open source is (hoewel de gebruikersvoorwaarden duidelijk botsen met de voorwaarden daarvan), zijn afsplitsingen (forks) te verwachten. Voor een deel is dat proces al gaande, maar het wordt wachten op een populaire, regelmatig onderhouden stabiele versie die niet onder de vleugels van Muse Group valt. Voor nu geldt: hebt u een recente versie van Audacity gedownload en geïnstalleerd, verwijder deze dan direct van uw systeem en voer aansluitend een grondige virusscan uit.

De afbeelding bovenaan dit artikel toont de gewraakte 3.0-versie in actie, vanzelfsprekend hebben wij de software hiervoor niet speciaal geïnstalleerd maar de veilige weg bewandeld en een screenshot gebruikt van Wikipedia