Aurender presenteert de N30SA en N200

7
Aurender

Aurender heeft in de coronaperiode niet stilgezeten. Twee nieuwe modellen, de audio-streamers N30SA en de N200, zijn volgende maand leverbaar.

De N30SA (bovenaan dit artikel te zien) is volgens Aurender ‘een Ultra-High-Performance model dat de allernieuwste ontwikkelingen aan boord heeft om de weergave van digitale audio te verbeteren. Het is hun eerste ontwerp met een dubbel chassis dat het gevoelige audiogedeelte scheidt van de noodzakelijke, maar toch luidruchtige stroomcircuit-topologie. Een ultra “High-End” benadering dus. Zoals verwacht, heeft de N30SA het nieuwe Aurender-uiterlijk met een breedbeeld display aan de voorkant die de albumhoezen in levendige kleuren laat zien. Een belangrijke opmerking: de N30SA is een model dat uniek is voor Europa en Noord-Amerika. Het verschilt van het model N30 dat in een aantal Aziatische landen wordt verkocht. Het verschil is simpelweg het soort opslag en capaciteit. In Azië gebruikt de N30 een conventionele harde schijf van 12TB. Voor Europa en Noord-Amerika gebruikt de N30SA een 8TB SSD en biedt een sleuf op het achterpaneel om desgewenst nog een extra schijf toe te voegen. De N30 heeft geen extra ladesleuf’.

Wat klinkt beter?

U zult zich afvragen wat beter klinkt, de N30SA of W20SE? Dat is volgens Aurender ‘een lastige vraag om te beantwoorden omdat ze elk hun eigen specifieke kwaliteiten en sonische signatuur hebben. Zoals altijd het geval is bij High-End audio, zullen alleen zorgvuldig luisteren en systeemmatching die vraag voor u kunnen beantwoorden. Vergelijk Ferrari. Een High End automerk dat verschillende modellen aanbiedt, elk met hun eigen rijkwaliteiten en persoonlijkheid, doch allemaal super auto’s. De N30SA wordt vanaf juli leverbaar tegen een adviesprijs van €24.900.

N200

Net als de N20 zal de N200 volgens de fabrikant ‘een model van grote betekenis worden binnen het Aurender-aanbod. In feite kan je dit model als een “mini N20” beschouwen. Ook de N200 is uitgerust met veel verbeteringen gestoken in het nieuwe Aurender jasje. De N200 beschikt over een full-color display, USB- en Coax-uitgangen, een 2x geïsoleerd LAN, een ultra lage jitter Audio Class 2.0 USB en een op supercondensatoren-gebaseerde UPS. Net als op de N20 bieden twee sleuven op het achterpaneel plaats aan de keuze van de klant, 2,5-inch HDD- of SSD-schijven. De N200 wordt medio juli geleverd met een adviesprijs van €6.200. Beide modellen zijn beschikbaar in zilveren of zwarte afwerkingen.

Voor het gemak een tabel met alle eigenschappen van en de verschillen tussen beide nieuwelingen én de andere streamers van Aurender:

Aurender

 

7 REACTIES

 1. Ik loop als fanatiek ‘muziekliefhebber’ inmiddels zo’n 60 jaar mee in audiobegrippen. Tot op heden, kan ik niemand antwoorden, wat precies “streaming inhoudt!” Het enige antwoord wat ik logischer wijze voor antwoord heb, is, de mogelijkheid om muziek bestanden, via internet via welk systeem dan ook, pc, mac door te zenden aan een dac. Ik zelf doe dat niet. Mijn dac is een La Rosita, die in veel tests als streamer wordt genoemd. Onzin, ik stuur gewoon via wifi, de muziek die ik heb gedownload op mijn enkel voor muziek bestemde macbook door. Het feit dat dit zonder usb kabel geschiedt, is bijzaak. Hoe klinkt ‘t, een grotere zeikerd als ik is er niet! Als ik ‘t goed vat in dit artikel zou in dit geval de Aurender de vervanger in mijn systeem zijn, van mijn Macbook. Voor een bedrag van ca. 25000,– Ik mis Jan Kool, Luister en het blad Audio en Techniek met de dag meer!

  • Ik denk dat heel makkelijk is uit te leggen wat streaming is, namelijk dat je een digitaal bestand dat muziek bevat en dat op een andere plek is opgeslagen dan waar de DAC zich bevindt, kan voeden aan een DAC. Daarbij wordt er software gebruikt die dat bestand voedt (streamed) naar de DAC in plaats van dat je het bestand zelf fysiek verplaatst, zoals met een USB stick.

   Dat kan je op vele manieren doen. Je kan een generiek software platform, zoals een computer of een telefoon daarvoor gebruiken of een apparaat wat specifiek voor die functie is gebouwd kopen. Dat wordt dan een streamer genoemd. Die apparaten komen in twee varianten: met en zonder DAC ingebouwd.

   Overigens bestaat het blad Luister nog steeds. Niet meer in print, maar wel online.

   • Beste muziekliefhebber, uit uw antwoord concludeer ik, dat indien muziek op een CD staat, hetgeen op een andere…..plek staat. Ik denk dat men oorspronkelijk met streamen bedoelde, dan wanneer men de muziek zelf niet in huis heeft, deze via een PC/Mac aangesloten op het internet, direct zonder downloaden kunt beluisteren. Ik ben op de hoogte dat Luister nog bestaat, Jan Kool niet. Hij is reeds in 1995 overleden.

     • Dat ben ik dan weer niet met je eens, anders heb je geen digitaal naar analoog omzetter nodig, en die zit in de CD speler.
      Maar wanneer je een netwerk gebruikt, om met behulp van een protocol het bestand op een andere plaats staat, dat kunt afspelen met behulp van een speler met netwerksoftware en processor, kun je stellen dat er een stroom digitale gegevens naar een apparaat worden gestuurd. (streamen)…..;-)