Brits Sainsbury’s doet cd’s en dvd’s in de ban

1
Sainsbury’s

De Britse supermarktketen Sainsbury’s doet cd’s en dvd’s – en waarschijnlijk ook Blu-rays – in de ban, voor hen is dat tijdperk definitief afgesloten. Vinyl blijft wel in de schappen.

Het lijkt een beetje de wereld ondersteboven: vinyl blijft en cd’s, dvd’s en Blu-rays verdwijnen uit een grote Britse supermarktketen. Is deze gang van zaken een opmaat naar het algemene einde van optische media? Als het aan Sainsbury ligt wel. Volgens hen luistert vrijwel iedereen tegenwoordig naar streaming muziekdiensten en is het zonde om dure schappen te gebruiken voor iets dat als achterhaald is te beschouwen. Tegelijkertijd is de keten wél geïnteresseerd in Vinyl, want daar geven steeds meer mensen geld aan uit. Sterker nog: in de VS wordt meer verdiend aan de verkoop van LP’s dan cd’s; de verwachting is dat dit nog dit jaar ook zal gelden voor het VK.

Compressie

Of muziekliefhebbers erg blij worden van de beslissing die Sainsbury’s maakte – en die mogelijk voor een sneeuwbaleffect gaat zorgen – wagen we te betwijfelen. Hoewel nog onbevestigd zijn de geruchten zoals gezegd sterk dat ook Blu-ray’s inclusief gloednieuwe 4K-versies eraan moeten geloven. Er is nog altijd een flink deel home cinema-liefhebbers die liefst over een fysieke collectie schijven beschikt. Waarvan de kwaliteit constant is, in tegenstelling tot videostreamingdiensten die bij grote drukte kiezen voor een steviger compressie. Dat laatste gebeurde tot ergernis van filmliefhebbers op ‘t (tot nu toe) hoogtepunt van de pandemie en lockdowns. Ook cd’s vinden nog best gretig aftrek bij liefhebbers. Gelukkig is er nog de aloude platenzaak die al jaren met lede ogen kijkt naar afsnoepen van klanten door grote ketens. Met een beetje geluk gaat het bij ‘die platenzaak op de hoek’ – al dan niet in virtuele vorm – weer gezellig druk worden.

1 REACTIE

  1. Het heeft waarschijnlijk alles te maken met de omzet per M², als een ander product meer op brengt, ben je als ondernemer verkeerd bezig.
    Tenzij er een ander een andere opzet aan gekoppeld is, en dat is dan de/het ” lokkertje “, die de klant naar de winkel brengt/trekt, verlies op het ene product, wat kan worden gecompenseerd door de verhoogde omzet van een ander artikel.