19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Winkels Consument wil graag terug naar fysieke winkel

Consument wil graag terug naar fysieke winkel

0
Consument wil graag terug naar fysieke winkel

Een opstekertje voor onder meer hifi-winkels: uit onderzoek van Mood Media blijkt dat de consument zich comfortabel voelt bij terugkeer naar de fysieke winkel.

Nu de wereld langzamerhand uit de coronapandemie komt, geeft 80 procent van de consumenten aan zich weer comfortabel te voelen om een fysieke winkel te bezoeken. Dat blijkt uit een onderzoek van Mood Media. Het vertrouwen stijgt, want in 2020 gold dit nog voor ruim 70 procent van de consumenten. Daarnaast geven de meeste consumenten aan niet meer geld te besteden in vergelijking met hun uitgaven vóór de pandemie. Toch laten de consumentenbestedingen wereldwijd wel een stijgende trend zien.

Bemoedigend uitgavenpatroon in ‘nieuw normaal’

Deze bemoedigende resultaten uit het nieuwe onderzoek van Mood Media, Shopper Sentiments: A June 2021 Global Mood Survey, bevestigen dat consumenten in groten getale terugkeren naar fysieke winkels. Drie op de vijf (60 procent) van de ondervraagde consumenten verwachten dat hun winkelgewoonten vóór of rond het einde van dit jaar weer hetzelfde zijn als vóór de pandemie. Een vijfde (21 procent) van de respondenten geeft aan dat hun winkelgedrag nu alweer op dat niveau zit. Consumenten merken hun enthousiasme ook in hun portemonnee. Het percentage respondenten dat een stijging van hun uitgaven meldt ten opzichte van de periode vóór de pandemie, is gestegen van 23 procent in september 2020 tot 29 procent in juni 2021.

Onderzoek

Mood Media, ‘wereldwijd marktleider in mediaoplossingen voor het verbeteren van de klantbeleving’, liet de afgelopen weken onderzoeken hoe consumenten hun fysieke winkelgedrag en -gewoontes aanpassen nu de coronamaatregelen over de hele wereld lijken te versoepelen. Voor het nieuwe onderzoek – een vervolg op Shopper Sentiments: A September 2020 Global Mood Survey van afgelopen najaar – namen meer dan 8.000 respondenten in vier belangrijke markten (Verenigd-Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Staten en China) deel aan een uitgebreide online enquête van marktonderzoeksbureau Censuswide.

Gezonde drukte

“We ervaren een gezonde drukte nu winkels over de hele wereld heropenen in een ‘nieuw normaal’. Consumenten staan te popelen om winkels weer binnen te gaan en het winkelplezier te ervaren”, zegt Scott Moore, Global Chief Marketing Officer (CMO) bij Mood Media. “De pandemie zette winkels onder druk om sneller te innoveren. Dit leidt tot een versnelde ‘fygitale’ evolutie die de fysieke en digitale winkelervaring samenvoegt. Het onderzoek belicht belangrijke fygitale trends die bepalend zullen zijn voor retailers en de customer experience.”

Aanraken en passen het meest gemist

Consumenten geven enkele essentiële redenen om terug te keren naar de fysieke winkel. Tijdens de lockdown konden ze geen gebruik maken van de specifieke voordelen van fysiek winkelen, aspecten die het online winkelen niet kan bieden. Zo geeft bijna de helft (45 procent) van de shoppers wereldwijd aan het ter plekke ‘aanraken en passen’ van items het meest te hebben gemist toen de winkels dicht waren. Een andere doorslaggevende reden is de leuke en sociale ervaring van fysiek winkelen, dat door 35 procent van de ondervraagde consumenten het meest werd gemist. Verder noemen veel respondenten ook de mogelijkheid om de aankoop meteen mee te nemen naar huis (35 procent).

Het onderzoek toont echter ook aan dat consumenten positief staan tegenover de combinatie van fysiek en online winkelen. Een derde (33 procent) geeft aan Click and Collect en BOPIS-diensten (Buy Online, Pickup In-Store) ondanks de versoepelingen te blijven gebruiken.

TOEVOEGING REDACTIE: Nu het aantal Corona-besmettingen weer razendsnel oploopt (wat tijdens het onderzoek niet speelde), zal fysiek winkelen mogelijk weer aan banden gelegd worden. Dat doet vanzelfsprekend niets af aan de conclusie van dit onderzoek, waarin ‘de consument’ aangeeft fysieke winkels te missen.