20.2 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Personal Audio Illusonic voelt spatial audio voor hoofdtelefoons aan de tand

Illusonic voelt spatial audio voor hoofdtelefoons aan de tand

1
Illusonic voelt spatial audio voor hoofdtelefoons aan de tand

Illusonic heeft een paneltest uitgevoerd om te achterhalen of er een voorkeursmethode voor het creëren van spatial audio is.

Virtual surround is hot. Dat is te danken aan de opkomst van nieuwe technieken als Dolby Atmos en MPEG-H. Om deze surroundsignalen ook ‘beleefbaar’ te maken via een hoofdtelefoon, moeten ze omgezet worden in een binaural signaal. Voorheen was het resultaat daarvan niet geweldig. In 2013 deed de BBC onderzoek naar een twaalftal binauralizers. Het resultaat van dat onderzoek was niet echt bemoedigend: de beste binauralizers uit die dagen deden het in ‘t meest gunstige geval even goed als downmixen naar stereo. Het Zwitserse Illusonic vroeg zich af wat de stand van zaken is anno 2021.

Overblijvende vragen

Verschillende tracks werden ten gehore gebracht aan een panel. Deels als stereo downmix, deels als binaural virtual surround. In totaal 18 luisteraars rapporteerden hun bevindingen. Daarbij werd in ieder geval duidelijk dat geen van de deelnemers een voorkeur had voor een bepaalde methode. Wat in ieder geval wordt aangenomen is dat level alignment en loudness invloed hebben op de beleving van spatial audio. Ondanks het onderzoek blijft Illusonic getuige het rapport met nog veel vragen zitten. Waaronder: is binauralization de belangrijkste voorkeurslimiterende factor voor spatial audio-formaten bij gebruik van hoofdtelefoons? Tot welke hoogte speelt de kwaliteit van het oorspronkelijke spatial audio bronmateriaal een rol? Heeft de relatief lage bitrate van Dolby Atmos invloed op de uiteindelijke kwaliteit? En: wat is de invloed van de kwaliteit van de gebruikte hoofdtelefoon? Genoeg stof tot verder onderzoek, lijkt ons.

1 REACTIE