10.8 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Netwerk NAS Synology DSM 7 ondersteunt geen USB-dac’s meer

Synology DSM 7 ondersteunt geen USB-dac’s meer

2
Synology DSM 7 ondersteunt geen USB-dac’s meer

Hoewel het inmiddels verschenen Synology DSM 7.0 een scala aan pluspunten heeft, treffen we er ook een aantal serieuze minnen in aan. Zoals ontbreken van USB-DAC-support.

Synology DSM 7 – het besturingssysteem van de NASsen van de Taiwanese fabrikant – heeft veel moois te bieden. Dat lazen we al in de eerdere aankondiging. Nu het er daadwerkelijk is, lopen de allereerste gebruikers toch ook tegen wat beperkingen aan. Zo ondersteunt DSM 7 geen USB-apparaten meer, wat een opvallende move is van Synology. Immers: onder de motorkap is DSM gewoon Linux dat van huis uit overweg kan met dingen als TV-sticks en andere zaken. Sterker nog: de compatibiliteit met iets als een USB- Bluetooth- of Wifi-stick (alsmede die genoemde TV-stick) waren een tijdje terug sterke selling points voor de systemen. Verder is de ondersteuning voor USB-printers eveneens gesneuveld, daarvoor hebt u dus voortaan een losse printserver voor nodig. Inmiddels blijken ook audioliefhebbers die (wellicht iets te) enthousiast DSM 7 hebben geïnstalleerd slachtoffer.

Vaarwel DAC

DSM 6 ondersteunde namelijk USB DAC’s, en ook USB naar S/PDIF-converters. Ideaal, want die NAS staat toch 24/7 aan. En om die dan te koppelen via de genoemde S/PDIF-converter of een DAC aan uw hifi was geen gekke gedachte. Kan niet meer, het is in DSM 7 over en uit wat dit betreft. Extra vreemd ook omdat de in DSM aanwezige mediaspeler voorheen de externe DAC’s ondersteunde. Tuurlijk: u kunt uw op de Synology NAS staande muziekverzameling ook streamen naar de smartphone. Of u koopt (en daar zit ‘m vanzelfsprekende de pijn) een streamer. Terwijl uw NAS voor de upgrade naar DSM 7 de rol van streamer stand-alone vervulde. Omdat DSM 6 nog vele jaren ondersteund gaat worden, is het wellicht zaak om als audioliefhebber die een DAC aan z’n Synology heeft hangen voorlopig de kat uit de boom te kijken. Omzeilt u ook meteen de bugs die ongetwijfeld aanwezig zullen zijn in de 7.0-versie.

2 REACTIES

  1. Ik kan de dsm7 niet geïnstalleerd krijgen op mijn DS415play welk wel ondersteund zou moeten worden volgens hun tabel. Moet hem dan wel handmatig installeren maar dat lukt dus ook niet. Wordt niet ondersteund zegt een melding. Ik heb er geen usb apparaten aanhangen dus voor mij geen probleem of dat wel of niet ondersteund wordt. Maar wel vreemd dat het mij dus niet lukt.