14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Muziek Album TRPTK CD-release ‘To The Thawing Wind’

TRPTK CD-release ‘To The Thawing Wind’

0
TRPTK CD-release ‘To The Thawing Wind’

Bij platenlabel TRPTK is het nieuwe album To The Thawing Wind verschenen, waarop de klassieke liedkunst centraal staat.

De uit de Verenigde Staten afkomstige Paul Edward Gay (1936) geniet vooral bekendheid als klassiek dirigent. Daarnaast heeft hij ook een aanzienlijke reputatie als componist en docent. Dat hij ook nog jazztrombonist is, maakt hem een kleurrijke figuur. Vooral in de regio van New England is Gay actief bij diverse orkesten. Hij componeerde symfonische werken, kamermuziek en voor solo piano. Een grote liefde heeft hij voor vocale muziek en hij sluit hierbij rechtstreeks aan op de rijke traditie van Debussy, Poulenc, Copland, Barber en Britten.

Rakende muziek

Met het oeuvre van dichters als Robert Frost, Emily Dickinson en zijn eigen werk als uitgangspunt heeft Gay voor het toonaangevende Nederlandse TRPTK label een album gemaakt waarin de klassieke liedkunst centraal staat. Samen met sopraan Madison Leonard, bariton Shea Owens en pianist Artem Belogurov toont Paul Edward Gay aan hoe onweerstaanbaar mooi dit genre kan zijn: muziek die niemand onbewogen laat.

Westerkerk Schiedam

Elf songs bevat het onder de vleugels van TRPTK uitgebracht album ‘To The Thawing Wind’, waarvan er tien solo worden gezongen en een de vorm van een duet heeft. Een bijzondere rol speelt de geweldige akoestiek van de Schiedamse Westvestkerk: een ruimte die letterlijk een extra dimensie geeft aan deze vocale muziek. Luister naar het krachtige ‘Reluctance’, het impressionistische ‘Going for Water’ en de stevige uithalen van bariton Shea Owens in ‘Pan with Us’. Let op het subtiel ondersteunende pianospel van Artem Belogurov in ‘Stars’, ‘Snowflakes’ en het lyrische ‘Wind and Window Flower’. Meer dan indrukwekkend is het vocale duet in ‘Peony’: muziek die nog secondenlang nazindert. Bijzonder is de subtiele muzikale vertaling van Emily Dickinson’s ‘Have You Got a Brook In Your Little Heart’, waarin sopraan Madison Leonard en de pianist letterlijk en figuurlijk de stilte lijken op te zoeken.

De heftige krachten van de natuur zijn voelbaar in de titelsong ‘To the Thawing Wind’, met een bijna extatische Shea Owens in de hoofdrol. Een uitermate emotioneel moment dat overgaat in het meer ontspannen ‘Now Close the Windows’. Bijna meditatief is het afsluitende ‘Descending into Dreams’, met een dieper dan diep reikende bariton.

Van hoogtepunt naar hoogtepunt

‘To The Thawing Wind’ is een productie geworden die de luisteraar letterlijk van hoogtepunt naar hoogtepunt voert. Een album dat extra glans krijgt door de schitterende opname van TRPTK engineer Brendon Heinst, die nog even het laatste woord krijgt: “Niets is zo herkenbaar voor ons als de menselijke stem. Als mens ben je al vanaf je geboorte geconditioneerd om naar stemmen te luisteren, dus je hoort ook al snel als het ook maar een klein beetje niet klopt. Door de combinatie van geavanceerde microfoontechnieken met state-of-the-art high-end opnameapparatuur zorgen we er voor dat je het album kunt ervaren alsof de musici in je huiskamer staan. En zelfs de stemmen hyperrealistisch laten klinken. Daardoor krijg je een ongeëvenaard gevoel van being there.”