11 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Personal Audio Hoofdtelefoons Audeze CRBN elektrostatische hoofdtelefoon

Audeze CRBN elektrostatische hoofdtelefoon

0
Audeze CRBN elektrostatische hoofdtelefoon

Audeze presenteert een nieuwe CRBN (spreek uit als ‘carbon’) elektrostatische hoofdtelefoon. Hij heeft een aparte ontwikkelingsgeschiedenis!

Het laten maken van een MRI-scan is voor een hoop mensen een vervelende ervaring die de nodige stress oplevert. Waarbij het nauwe tunneltje waar u in verdwijnt voor sommigen net een brug te ver is voor de gemoedsrust. Om zo’n scan wat aangenamer te maken, is het een prima idee om u tijdens het scannen te verpozen met wat muziek. Nu zou dat met speakers in bijvoorbeeld het plafond kunnen, maar lawaai van de scanner overstemt het vertier dan al snel. Een hoofdtelefoon is een stuk handiger. Maar: een MRI-scanner heeft een extreem magnetisch veld. Zou u daar een reguliere hoofdtelefoon in gebruiken, dan schiet deze direct van uw hoofd en blijft aan de wand plakken. Ook de enorm sterke HF-pulsen zouden zonder meer hoorbaar zijn. Kortom: een uitdaging om daar iets op te vinden. Audeze durfde het aan, op verzoek van SMRT Image. Zij maken communicatieapparatuur en apparaten om patiënten tijdens het scannen wat prettiger te laten voelen. Uiteindelijk bleek alleen een elektrostatische hoofdtelefoon gevat in een frame van koolstof nano-vezels te voldoen. Verder werd gedacht aan ANC, zodat alle irritante zoemende, blobbende en andere afleidende scangeluiden niet tot nauwelijks hoorbaar zijn.

Per bestelling apart gefabriceerd

We weten niet of de consumentenversie precies ’t zelfde is als de door Audeze ontwikkelde ‘medische’ variant. Mocht u thuis toevallig een MRI-scanner hebben staan, vraag dan voor de zekerheid even na hoe het met de compatibiliteit daarmee zit. Volgens Audeze is de CRBN-hoofdtelefoon de best klinkende hoofdtelefoon ter wereld. Als aansluiting wordt een 5-pins connector gebruikt, die bedoeld is om te worden ingeprikt in een Stax Pro Bias 580 Volt versterker. De over-ear hoofdtelefoon kost $4500, waarbij u rekening dient te houden met een levertijd van minstens vier weken. Elk exemplaar wordt namelijk op bestelling gefabriceerd.