DDi Codec: Dolby ruisonderdrukking als software

0
Dolby

Nu de aloude cassette weer aan een revival bezig is, ontstaat er wel een praktisch probleem: cassettedecks – en zeker met Dolby ruisonderdrukking – zijn dun gezaaid.

In de hoogtijdagen van de cassette was Dolby – in diverse varianten waarvan B en C de bekendsten – een veelgebruikte methode die tape-ruis tegenging. Veel voorbespeelde muziekcassettes waren opgenomen met Dolby B, en als je zelf in het gelukkige bezit was van een net wat uitgebreider deck met Dolby nam je zelf ook op met de ruisonderdrukking ingeschakeld. An sich zijn met het systeem opgenomen cassettes ook compatibel met niet-Dolby decks. Maar als je een ooit met Dolby opgenomen cassette in z’n oorspronkelijke staat wilt beluisteren of digitaliseren, is een decoder noodzakelijk. En daar gaat het mis, want nieuwe tapedecks met Dolby worden niet tot nauwelijks meer uitgebracht. Goedkope consumentenoplossingen in de vorm van simpele tapdecks of walkman-achtige apparaten hebben het in ieder geval niet aan boord.

Softwarematig

De beste oplossing is om een Dolby-capabel tweedehands cassettedeck op eBay of iets dergelijks te scoren. Of ga voor een ‘NOS’ ofwel New Old Stock exemplaar. Tot een paar jaar geleden scoorde je een dergelijk deck voor een paar tientjes, inmiddels helaas erg duur geworden. Nadeel van de tweedehands-weg is dat zaken wellicht inmiddels door slijtage ontregeld zijn; ook de decoder kan zomaar ‘uit zijn instellingen gelopen’ zijn. Om al die ellende te omzeilen is er nu eindelijke een fatsoenlijke Dolby-decoder in software verschenen. DDi Codec regelt deze klus als stand-alone programma op je Mac of Windows pc. Digitaliseer je cassettes eenvoudig naar een .wav-bestand, bijvoorbeeld met behulp van het gratis Audacity. Gelukt? Open dan dat bestand in DDi Codec, waarna deze er Dolby B of Dolby C op loslaat. Een en ander is via settings helemaal te finetunen. Voor een bedrag van circa €18 een volledige decoder én encoder in huis halen is een mooie aanbieding natuurlijk. Al was het maar om die bijzondere opnamen die al decennia in huis rondslingeren nu eens fatsoenlijk te digitaliseren.