19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Fidelizer 8.8: een stuk beter geluid uit Windows

Fidelizer 8.8: een stuk beter geluid uit Windows

6
Fidelizer 8.8: een stuk beter geluid uit Windows

Fidelizer is bedoeld om het onderste uit de kan te halen wat de geluidskwaliteit van een op Windows draaiend systeem betreft, eindelijk prioriteit voor kwaliteit!

Het is eigenlijk precies dat wat Fidelizer – inmiddels bij versie 8.8 aanbeland – doet: prioriteit voor kwaliteit. Ofwel – afhankelijk van het gekozen gebruikersprofiel – worden onnodige processen gestopt en krijgt de software waarmee geluid wordt afgespeeld voorrang. Dat moet leiden tot een storingsvrij geluid, waarbij de afspeelsoftware niet wordt lastiggevallen door een scala aan niet direct noodzakelijke Windowsprocessen.

Weg met storende processen!

Windows is niet echt ideaal voor real-time toepassingen als het volledig storingsvrij afspelen van geluid. Het is een besturingssysteem waarbij extreem veel processen op de achtergrond draaien. Doe bijvoorbeeld eens een paar minuten niks met uw muis, en u ziet dat er een berg aan schijfactiviteit ontstaat. De programmeurs van het OS hebben namelijk  in hun oneindige wijsheid bedacht dat als u geen toets indrukt of de muis beweegt gedurende een minuut of wat, u niet achter de computer zit. En er dus van alles en nog wat aan onderhoudstaken gestart kan worden. Heel vervelend, want áls die eenmaal begonnen zijn blijken ze niet altijd weer snel te stoppen. In ‘t allerberoerdste geval kan hakkelend geluid ontstaan, maar vaak is het allemaal veel subtieler. Fidelizer kan al die ongewenste achtergrondprocessen stoppen, en de afspeelsoftware die u gebruikt prioriteit geven. Het zorgt voor een stuk betere geluidsbeleving, aldus de makers. Versie 8.8 biedt onder meer ondersteuning voor de (beta)versies van Windows 11 en er is verbeterde compatibiliteit met Minority Clean. Er is zowel een gratis als betaalde variant beschikbaar. Praktisch om te weten is dat de voor audio onnodige processen per Windows-sessie worden gestopt. Wilt u uw systeem weer ‘gewoon’ gebruiken, dan volstaat een herstart. U vindt Fidelizer alhier, klaar om te downloaden!

6 REACTIES

 1. Stel het zeer op prijs dat Ronald dit bericht schreef. Jouw ondervinding met dit programma heeft mij overtuigd, om het te installeren.
  Dat de weergave kwaliteit beter wordt is logisch, ‘n analoog signaal is veel eenvoudiger om perfekt weer te geven, dan de digitale samples (woordlengte) 2^32 (4 294 967 296) en het aantal opnames 384kHz (384.000) per seconde
  Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf op te zoeken, wat er allemaal op de achtergrond draait, maar dat is veel werk.
  Iedere audiofiel heeft er baat bij, hoe beter de installatie, hoe groter de uiteindelijke verbetering van de weergave kwaliteit.

 2. Een stuk beter geluid? Ik kan me er weinig bij voorstellen. Op mijn intel nuc:
  Zonder Fidelizer: processor gebruik 2%, geheugengebruik 48%, processen 161, threads 1496
  Met Fidelizer, standje purist: processor gebruik 2%, geheugengebruik 48%, processen 143, threads 1434.
  In beide gevallen geen enkel probleem om met zeer hoge kwaliteit te streamen.

 3. Ik heb nog niet eerder gehoord van dit programma, maar is misschien wel het proberen waard, Windows 10 is door de jaren heen uitgegroeid tot een besturingssystemen dat vrij belastend kan zijn. En het ziet er naar uit dat Windows11 daar nog een schep bovenop gaat doen. Ach ja Ik gebruik mijn PC vooral gaming en streaming audio naar de DAC
  Ben benieuwd hoe het systeem hiermee zal omgaan.