21.2 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Muziek Album TRPTK kondigt cd-release In Motu aan

TRPTK kondigt cd-release In Motu aan

0
TRPTK kondigt cd-release In Motu aan

Maak een nieuwe muzikale reis met het negenkoppige Intercontinental Ensemble, via de nieuwe cd In Moto, uitgebracht door label TRPTK.

Het negenkoppige Intercontinental Ensemble bestaat uit vier strijkers en vijf blazers. Hun jonge leden komen uit verschillende landen en continenten: Mexico, Spanje, Portugal, Tsjechië, België, Luxemburg en Nederland. Naast het spelen van origineel nonet repertoire, richten de musici hun focus op eigen arrangementen van bekende klassieke stukken. Vanaf 3 september is In Motu beschikbaar.

Debuutalbum in 2018

In 2018 brachten ze op het ondernemende label TRPTK hun debuutalbum ‘Traveling Light’ uit, met bewerkingen van Beethoven, Schubert en Brahms. De productie werd meer dan enthousiast ontvangen. “Ik schreef al over het sublieme artistieke niveau, want dat is wat het Intercontinental Ensemble (….) in huis heeft. Natuurlijk, symfonieorkesten spelen deze muziek met de spreekwoordelijke twee vingers in de neus, maar teruggebracht naar deze pure vorm van kamermuziek liggen de kaarten toch bepaald anders: iedere individuele nuance, ieder accent telt, zoals ook frasering en dynamiek uiterste nauwkeurigheid verlangt om waar te maken waar het in dit geval uiteindelijk om gaat: uiterste artistiek vormgegeven transparantie.” (Aart van der Wal in Opus Klassiek)

In beweging

Nu ligt er een sterke opvolger met iconische nonetten van Rota en en Martinu en een bewerking van Mendelssohn’s Italiaanse symfonie onder het motto ‘In Motu’ (in beweging). “We hebben tijdens de stille periode van de Coronapandemie flink gerepeteerd en wilden graag iets optimistisch brengen. Vandaar de keuze voor dit vrolijke repertoire. Bovendien vonden we nu de tijd rijp om een aantal hedendaagse nonetten op het repertoire te zetten”, vertelt artistiek leider en violist Ernst Spyckerelle.

Rota, Martinu en Meldessohn

Het album start met de beeldende muziek van de voornamelijk als filmcomponist bekende Rota. Bijzonder is dat hij zich dit keer niet hoeft te plooien naar een regisseur en ongehinderd zijn artistieke weg kan gaan. Het nonet van Martinu is een muzikale liefdesbrief aan zijn vaderland Tsjechië, dat hij al jong heeft moeten verlaten en waarnaar hij niet meer kan terugkeren. Mendelssohn’s bekende Vierde Symfonie vormt, zoals bekend, een nostalgisch verslag van zijn Italiaanse reis.

Nóg een album op stapel

Bijzonder is dat ‘In Motu’ de opmaat vormt voor een volgend album dat in het najaar zal verschijnen, met repertoire van vrouwelijke artieste door de eeuwen heen: met illustere namen als Louise Farrenc en Clara Schumann en aandacht voor de nieuwe generatie: Bianca Bongers, Sarah Neutkens en Aregnaz Martirosyan. Weinig ensembles maken zo’n afwisselende en verrassende muzikale reis als het altijd in beweging zijnde Intercontinental Ensemble.