12.8 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Home Cinema - Custom Install Samsung krijgt boete van 40 miljoen

Samsung krijgt boete van 40 miljoen

1
Samsung krijgt boete van 40 miljoen

Samsung heeft in Nederland door interventie van het ACM een boete van 40 miljoen Euro gekregen, vanwege prijsmanipulaties.

Het was het ACM een doorn in ‘t oog: Samsung dwong steeds weer hogere prijzen af bij verkopers. En daarmee bedoelen we dat de techreus de door verkopende partijen gehanteerde prijzen scherp in de gaten hield. Als die prijs te laag werd naar de zin van Samsung, dan werd de betreffende winkel een ‘herinnering’ gestuurd betreffende de ‘te lage’ verkoopprijs. Veel handelaren gaven gehoor aan deze handreiking – die in de praktijk volgens ACM gewoon als dwangmiddel beschouwd kan worden. Al was het maar omdat ze dan zelf ook weer wat extra winst scoorden.

Maar kort de hoofdprijs

Probleem bij nieuwe televisies is dat je er als fabrikant maar heel even de hoofdprijs voor kunt vragen. Daarna zakt de prijs razendsnel in. De grote winsten worden dus gemaakt in het begin, direct na uitbrengen van een toestel. Door die piek zo lang mogelijk – en in geval van Samsung dus kunstmatig – te rekken kan er langer met ruimere marges gerekend worden. Leuk voor de de fabrikant, aardig voor de verkoper maar een heel stuk minder leuk voor kopers die dus gewoon belazerd worden. De zaak die nu is gewonnen door ACM betreft de periode 2013-2018. Overigens kunt u zich afvragen welke andere fabrikanten gebruik maken van kunstmatige prijsopdrijving, al dan niet voorzien van een stevige dosis dwang. Hoe dan ook, zoals te verwachten gaat Samsung tegen de uitspraak betreffende hun vermeende activiteiten in beroep: volgens hen is er nooit druk uitgeoefend.