11 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Muziek Album TRPTK album release ‘Miscellanea’

TRPTK album release ‘Miscellanea’

0
TRPTK album release ‘Miscellanea’

TRPTK heeft het nieuwe album Miscellanea van Menno van Delft & Artem Belogurov uitgebracht: een intiem kijkje in ‘t muziekleven van de 18de eeuw.

Het zal je als musicus maar overkomen, dat je de vraag voorgeworpen krijgt of je interesse hebt in een berg nagelaten kopieën van partituren uit de omvangrijke verzameling van de legendarische Christopher Hogwood (1941-2014), een van de Britse pioniers van de Oude Muziek beweging. Dit overkwam klavecinist Menno van Delft die zich samen met ArtemBelogurov, een van zijn voormalige Master studenten, door maar liefst twaalf verhuisdozen historisch materiaal werkte: een ware ontdekkingstocht!

Uitzoeken en combineren

In nauwe samenwerking brachten Belogurov en Van Delft orde in de omvangrijke collectie. Zemaakten ook alvast een voorlopige selectie van werk dat ze wilden uitvoeren, waarbij alle mogelijke combinaties denkbaar waren, van solo tot zeshandig! Maar ook een vierhandige fuga voor orgel of een combinatie van klavecimbel en fortepiano, behoorden tot de mogelijkheden.

Kasteel Amerongen

Het avontuurlijke TRPTK label, sprak onmiddellijk zijn interesse uit voor een opnameproject. Als locatie werd er gekozen voor Kasteel Amerongen, een plek die met zijn collectie historische instrumenten muziek ademt. Van Delft: “De muziekzaal heeft een fantastische akoestiek en de bewoners waren uitermate gastvrij. We hebben er twee weken lang elke avond mogen opnemen, na de rondleidingen overdag. We leefden er echt.” Belogurov: “Ik was helemaal verliefd op het zeldzame Kirkman klavecimbel dat ze daar hebben, een prachtig instrument.”

Geïnspireerde opnames

In deze uitnodigende sfeer werden er geïnspireerde opnames gemaakt, waarbij voor het eerst WA Mozarts ‘Sonata pour deux clavecins ou piano-forte in D Major, KV 448’ een uitvoering kreegop fortepiano en klavecimbel. Een ontdekking voor Van Delft vormt het oeuvre van Siegfried Schmiedt (c1756-1799), die vertegenwoordigd is met zijn ‘Fantasia in A Minor’ en ‘Sonata No. 4. Ook het ‘Vivace’ uit het ‘Concerto in E Major’ van Hirich Conrad Kreising (c1700-1771) vindt hij meesterlijk. Belogurov vermeldt de ‘Sonata No. 2, Op.2’ van Georg Simon Löhlein (1725-1781) en de ‘Sonata per Gravicembalo Solo in C Major, Op. 15’ van Gottfried Weber (1779-1839). Een curiosum is de ‘Sonate No.1’ van Christian Friedrich Gottlieb Schwenke (1767-1822), die uitgebreid citeert uit de eerdergenoemde sonate van WA Mozart. Maar liefst 21 composities telt de 3-CD box ‘MISCELLANEA’. Zelden werd er een meer indringende inkijk geboden in de klaviermuziek uit de 18e eeuw, met diverse bekende, minder bekende en vergeten muzikale meesters.

Meer moois op komst?

Uiteraard is de fraaie uitgave van uitgebreide liner notes voorzien. En …. vertellen Belogurov en Van Delft: misschien gaan we in de nabije toekomst nog meer materiaal uit de Hogwoodcollectie uitbrengen. Kortom: houd het nieuws van TRPTK in de gaten als u geïnteresseerd bent!