11.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Luidsprekers Actief Meridian DSP8000 XE actieve speaker

Meridian DSP8000 XE actieve speaker

0
Meridian DSP8000 XE actieve speaker

Meridian brengt z’n nieuwe serie ‘Digital Active Loudspeakers’ uit, met als vlaggenschip de DSP8000 XE.

Zes jaar geleden begon Meridian met z’n ‘Extreme Engineering Program’, en het eerste tastbare product dat daaruit voortkomt is de gloednieuwe DSP8000 XE actieve luidspreker. Een belangrijk onderdeel aan deze speaker is het al even nieuwe PST, wat staat voor Precision Sonic Transport. Daarbij wordt volgens de fabrikant zorg gedragen dat elk aspect van audiosignaal door de speaker heen een maximale geluidskwaliteit behoudt. Een van de onderdelen die ingezet worden in de DSP8000 XE is – zoals het typenummer wellicht al doet vermoeden – een DSP. In feite wordt zelfs de meest krachtige DSP van Meridian ingezet: de Atlas Software Core. Dan is er het ‘R1 Electronics Platform’, wat de feitelijke hardwarematig infrastuctuur is waarop het actieve deel is gebaseerd.

Eenvoudige configuratie

Onder de motorkap van de nieuwe Meridian treft u allerlei nieuwe technieken aan, waaronder een ‘Command Board processing center’. Of Sync-Link, dat bedoeld is om het opnieuw geklokte digitale audiosignaal via afgeschermde RJ45-kabels van Command Board rechtstreeks naar de DAC’s en versterkers te transporteren. Qua drivers vindt u zes ook al nieuw ontworpen long-throw lage toners aan. Geconfigureerd als ‘force balanced’ die tot maximale basweergave moet leiden. Dan is er nog een Evo middentoner plus een Ultrasonic hogetoner. Ook aan de behuizing is vanzelfsprekende de nodige aandacht besteed. U configureert de speakers via een eenvoudige set-up, via het (ook al weer nieuwe) Meridian B-Link Bluetooth apparaat, of ga voor infrarood, USB of RS232. Ook kunt u een controller van het merk gebruiken. Verder is er een optionele module (IA21) beschikbaar, waarmee u de speakers aan kunt sturen via een analoge voorversterker of geluidsprocessor van andere merken. U betaalt voor al dit moois een bedrag van $125.000 Amerikaanse dollar. Zonder meer iets voor de meer vermogende audiofielen dus.