14.6 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Muziek Album TRPTK: cd-release ‘Amazonon – Invisible Cities’

TRPTK: cd-release ‘Amazonon – Invisible Cities’

0
TRPTK: cd-release ‘Amazonon – Invisible Cities’

Het in Utrecht gevestigde label TRPTK laat weten dat de cd-release Amazonon – Invisible Cities op springen staat (morgen om precies te zijn), laat u meevoeren naar tropische sferen.

De uit Brazilië afkomstige Juliano Abramovay (Sao Paolo, 1988) is een meester op de klassieke gitaar. Hij studeerde aan Codarts Rotterdam en beheerst ook de fretloze gitaar en de oud. Ook verdiepte hij zich in de traditionele muziek uit Griekenland en Turkije. Juliano Abramovay is niet alleen als instrumentalist actief, maar ook als componist en bandleider.
Met zijn ensemble Amazonon en het Magma Project zoekt hij naar een synthese tussen de Braziliaanse muziek en de Mediterrane traditie. Voor Amazonon heeft hij een bijzonder ensemble samengesteld met een lyra, basklarinet, bas en percussie. De zangerig klinkende lyra wordt ook wel ‘kemenche’ genoemd en is een strijkinstrument dat je met name aantreft in Griekenlang en Turkije. Een bezetting die leidt tot een uniek groepsgeluid, dat met niets vergelijkbaar is. De naam Amazonon verwijst gelijktijdig naar de Griekse mythologie en het regenwoud van de Amazone.

Fraaie mix

Bij het avontuurlijke label TRPTK vonden Juliano Abramovay en zijn unieke ensemble een warm onthaal. Het album vormt een fraaie mix van eigen stukken en repertoire afkomstig van toonaangevende componisten van nu: John Zorn, Ralph Towner, Rabih Abou Khalil en de Griekse Chrysanthi Gkika. De titel ‘Invisible Cities’ verwijst naar het gelijknamige boek van Italo Calvino, waarin onder meer een denkbeeldige ontmoeting tussen wereldreiziger Marco Polo en de Mongoolse heerser Dzjengis Kahn plaats vindt. Een historisch moment waarin oost en west bij elkaar komen.

Artwork

Deze verbindende visie vinden we terug in de muziek van Amazonon, die nooit opdringerig is maar de toehoorder voortdurend de ruimte geeft. “Luister naar de geluiden die je hoort en laat je gedachten de vrije loop”, zegt Juliano Abramovay. “Voor mij was het bovendien extra bijzonder om in de tijd van de Coronapandemie, waarin alles leek stil te staan, een moment te vinden voor mijn muziek. Ik hoop dat we met dit programma veel concerten kunnen geven en luisteraars een contemplatief moment kunnen bezorgen. Tot slot ben ik ook erg trots op het schitterende artwork van ons album, gemaakt door de Braziliaanse kunstenares Maria Cau Levy.”