13.6 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi Universiteit van Birmingham: recycleproject magneten

Universiteit van Birmingham: recycleproject magneten

0
Universiteit van Birmingham: recycleproject magneten

De Universiteit van Birmingham is er in geslaagd om zeldzame aarden uit afgedankte luidsprekermagneten te recycelen en opnieuw als magneet in te zetten.

Zeldzame aarden als het welbekende neodymium hebben natuurlijk niet voor niets het onderdeel ‘zeldzaam’ in de omschrijving. Ze zijn nu eenmaal relatief zeldzaam. En daarom is het des te triester dat heel veel van dat dure materiaal – dat vaak ook nog eens gewonnen wordt in conflictgebieden of andere politiek minder vrije omgevingen – na afdanken gewoon op de vuilnishoop belandt. Magneten gemaakt van zeldzame aarden (of die in ieder geval als ingrediënt hebben) treft u aan in luidsprekers, auto’s en nog veel meer. Luidsprekermagneten slorpen zo’n 20% van het totale gebruik aan zeldzame aarden op en zijn daarmee extra interessant als recyclingdoel.

Van oud naar nieuw

Op Hifi Pig lezen we dat de Universiteit van Birmingham het project REAP – wat staat voor Rare-Earth Extraction from Audio Products – succesvol heeft afgerond. Het project werd uitgevoerd onder de vleugels van het door prof. Allan Watsons opgezette bedrijf HyProMag. Als recyclingmethode werd een gepatenteerde methode met de naam HPMS gebruikt. Waarbij die afkorting dan weer staat voor hydrogen recycling of magnet scrap. Hierbij wordt neodymium-ijzer-boron (NdFeB) teruggewonnen en gedemagnetiseerd uit speakers die end of life zijn, afkomstig uit bijvoorbeeld platte tv’s en auto’s. Het resulterende poeder werd vervolgens gezuiverd en opnieuw samengeperst, waarna een nieuwe magneet gevormd werd met vergelijkbare eigenschappen als de magneet waar het bronmateriaal van gemaakt was. Dat biedt interessante perspectieven, lijkt ons.