19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Accessoires JCAT Optimo S ATX lineaire pc-voeding

JCAT Optimo S ATX lineaire pc-voeding

1
JCAT Optimo S ATX lineaire pc-voeding

JCAT heeft een unieke, 100 procent lineaire PC-voeding uitgebracht in de vorm van de Optimo S ATX, perfect voor ‘de audio-pc’.

Als u een pc gebruikt als basis voor audiostreamen, en daar uiteindelijk eventueel ook de D/A-conversie door laat afhandelen is de standaard pc-voeding verre van ideaal. Dat is namelijk altijd een schakelende voeding die totaal niet geoptimaliseerd is voor audio. Kortom: dat levert een heel stuk minder schone spanning op dan een lineaire voeding. Nu is er wel een nadeel wat dat laatste betreft: de afmetingen van een schakelende voeding zijn verhoudingsgewijs (bij gelijk vermogen) een stuk compacter dan die van z’n lineaire evenknie. Dat heeft onder meer te maken met de veel grotere trafo’s die nodig zijn voor het leveren van de diverse benodigde spanningen. Maar zeker ook de grote condensator-capaciteit voor afvlakking speelt een rol. Kortom: lineair is heel mooi, maar voor dagelijks gebruik verre van praktisch, ook vanwege de kosten.

Extern

Audiofielen zijn echter geen ‘dagelijkse’ gebruikers, en voor hen is elke bron van mogelijke ruis en storingen een gruwel. Vandaar dat JCAT ‘s werelds eerste 100% écht lineaire pc-voeding heeft uitgebracht. De Optimo S ATX levert daarbij een vermogen van 450 Watt, ruim voldoende voor de gemiddelde audio-pc. Iets wat aan de krappe kant voor een zware gaming-pc trouwens, dus gebruik deze voeding echt vooral voor die ‘muzikale computer’ die veelal niet over een zware en energievretende high-end videokaart beschikt. JCAT laat weten dat de Optimo S ATX dan ook specifiek ontworpen is met audio als hoofdtoepassing. De voeding is ATX 2.2-compatibel en daarmee geschikt voor gebruik met het overgrote deel van de moderne ATX-moederborden. Wel geldt dat de voeding qua afmetingen beduidend groter is dan de standaardafmetingen van de al even standaard schakelende pc-voeding (43x13x50cm). Ofwel: U plaatst deze voeding buiten de pc-kast. Wat dan weer betekent dat u een moederbord in een compacte minder ‘traditionele’ behuizing kunt plaatsen en zo een aantrekkelijk geheel kunt samenstellen. De prijs voor de van onder meer meerdere stevige ringkerntrafo’s als basis voorziene JCAT Optimo S ATX bedraagt €4500. En het moet gezegd: ‘t inwendige is een genot om naar te kijken!

1 REACTIE

  1. Ronald,
    Wat maakt JCAT ‘s werelds eerste 100% écht lineaire pc-voeding en andere LPS tot niet echt lineaire voedingen? Of wil je slechts benadrukken dat deze LPS als eerste specifiek is ontworpen voor gebruik in combinatie met computers?

    Ik gebruik een Syntaxx “Keyston” als LPS op een dedicated MacMini muziekserver en de Mytek Brooklyn DAC+ van Lexicone Audio. Die is bijna 1/3 van de prijs van de JCAT.

    Tijd voor een vergelijkende test?