16.2 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi Retro-audio, liefhebbers genoeg!

Retro-audio, liefhebbers genoeg!

4
Retro-audio, liefhebbers genoeg!

Het lijkt wellicht wat vreemd, maar er is een groep mensen die gek is op retro-audio. En daarbij ver gaat om ‘ouwe meuk’ weer een nieuw leven te geven.

U kent het beeld wellicht. Loop eens een willekeurige kringloopwinkel binnen en u ziet stapels afgedankte hifi-apparatuur en luidsprekers van weleer staan. Veel midi-setjes, maar ook allerlei losse componenten als cd-spelers, cassettedecks en tuners. Of ze echt feilloos werken weet niemand natuurlijk. Toch vinden ze bij een deel van de klanten gretig aftrek. Niet zozeer vanwege de lage (maar stijgende) prijzen trouwens. Maar gewoon, omdat er liefhebbers zijn die zweren bij de klanken van oudere apparatuur. Om de spullen weer in goede staat te krijgen gaan sommige hobbyisten ver. Vaak worden bijvoorbeeld alle elektrolytische condensatoren blindelings vervangen. Zeker bij elektronica die vele jaren lang ongebruikt op een zolder heeft gestaan willen die onderdelen namelijk wel eens defect raken (‘use it or lose it’), met allerlei vervelende gevolgen van dien. Anderen gaan nog veel verder. Zij vervangen (of laten dat doen) de schuimranden van oude luidsprekers uit de vroeger jaren. Dit ‘refoamen’ is dan ook een veel gebezigde term in bijvoorbeeld Facebook-groepen als deze die zich met retro-audio bezighouden.

Het perfecte van imperfectie

Natuurlijk zijn ook platenspelers geliefd goed tegenwoordig. Wel kun je je soms afvragen of een kringloop-apparaat echt nog de moeite waard is. Een hoop van die hifi-spullen van weleer waren in nieuwstaat al geen topper. Vreemd genoeg lijkt er een groep mensen te bestaan die juist lijkt te houden van non-perfectie. Dat ‘leeft’ meer, zo valt soms te horen. Die behoefte ligt in lijn met de opleving van oude media als cassettes en LP’s: een deel van de mensheid krijgt blijkbaar de kriebels van perfectie. En natuurlijk zijn er ook ware schatten te vinden in de vorm van high-end merken die ineens opduiken voor weinig.

Buizen

Dan is er de groep retro-liefhebbers die nog verder terug gaat in de tijd. En zich vol enthousiasme op de steeds schaarser wordende buizen-apparatuur stort. Met name buizenradio’s zijn populair. Maar dergelijke spullen vereisen wel gedegen kennis van zaken alvorens ze weer fatsoenlijk geluid ten gehore brengen. En ook de benodigde onderdelen maken soms een speurtocht noodzakelijk. Al geldt wel dat ‘de buizenliefhebber’ zeker niet alleen staat. De groep is dusdanig groot dat er steeds meer fabrikanten opnieuw beginnen met productie van tenminste de meeste wijd verbreide buizen. Wat vervangende exemplaren vinden voor een oud apparaat makkelijker maakt. Ook is er een levendige handel in NOS (New Old Stock) retro-onderdelen op bijvoorbeeld eBay.

Kip met gouden eieren voor kringloop

Daar waar audio in kringloopwinkels tot een paar jaar terug vooral werd gezien als een manier om goedkoop aan een receivertje of iets dergelijks te komen, zien de eigenaren van die zaken eveneens in dat retro booming is. En dus beginnen de prijzen steeds sneller te stijgen. Ook de kennis van merken en wat wel en niet gewild is stijgt met de dag. Voor een deel van de ‘kringloopliefhebbers’ een vervelend verschijnsel, want zij hebben echt het geld niet om nieuw te kopen. Vandaar dat er ook een levendige (ruil)handel binnen groepen van liefhebbers is ontstaan. Met wel weer meer aantrekkelijke en realistische prijzen. Onder het motto ‘de hobby moet wel leuk blijven’.

Lees mee en leer

Wie ‘de’ retroliefhebber is? Tja, het is een breed gemêleerd groepje mensen. Veelal wel wat ouder inmiddels, maar er zijn zeker ook jongeren onder te vinden. Deels zijn het bijvoorbeeld mensen die hun jeugdsentiment (opnieuw) aanschaffen of van zolder halen. Een deel van hen beschikt over uitgebreide technische kennis, anderen vinden de bling uit de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw mooi. En ook zijn er op hol geslagen verzamelaars die hun hele huis vol hebben staan met oud spul. Wat ze allemaal gemeen hebben is een liefde voor geluid. En dáár is natuurlijk niks mis mee! Wat bovendien bijzonder interessant is aan bijvoorbeeld forums en groepen op social media die zich hiermee bezighouden: u leert een hoop van de techniek, ontwikkeling en historie van hifi in al z’n facetten.

4 REACTIES

  1. Buizen en vinyl, zijn geen nostalgie. Buizen versterkers zijn ook altijd op de makt gebleven. Jaren 80 vorige eeuw Luxman had naast solid state diverse in hun programma. 1990, Audio Innovations, Cary, Audion. Buizen slijten is algemeen bekend. Echter, transistors ook en dat is minder bekend. Ik vind dat indien men plezier beleefd aan oude spullen, is tenslotte “een mens z’n lust is een mens z’n leven. Echter cassette’s voor muziek, riekt naar “zelfkastijding.” Dit gereedschap was altijd al inleveren, inclusief het Dolby systeem.

  2. de titel “Retro-audio” is eigenlijk verkeerd: volgens WikiPedia “Retro staat voor het teruggrijpen op producten en ontwerpen uit het verleden bij het ontwerpen of lanceren van een nieuw product. Hierbij is de vormgeving van nieuwe producten niet zozeer een kopie van een eerder product, maar is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug”.
    Een betere benaming is “Vintage-Audio”, waarbij de leeftijd, verkrijgbaarheid en staat van oude apparatuur bedoeld wordt.
    Ik ben al lange tijd lid van de FB-groep “Toen Was HiFi Nog Heel Gewoon (Ouwe Meuk Is Leuk)”, die hier door Ronald wordt aangehaald, waarin allerlei zaken aan bod komen: van “kijk, dit heb ik in de Kringloop-winkel of op Marktplaats gevonden” tot (soms verhitte) discussies van bepaalde onderwerpen (onder andere het woord “kabels” in een vraag kan leiden tot ver uiteenliggende standpunten). Ik en de andere “Mede-meukers” zijn mensen die graag oude apparatuur bezitten en gebruiken. Dat loopt van oude bandrecorders/versterkers/platenspelers/luidsprekers/enz. Soms komen er wat nieuwere zaken voorbij: meestal vragen over hoe je nieuwere technieken, zoals audio-streaming, kan kombineren met de oude audio-componenten of over het reviseren van oude apparatuur en de zin ervan.
    De gemiddelde leeftijd van de mede-meukers zal rond de 50 zijn, schat ik in. Maar er zijn toch ook jongeren die ontdekken dat het gebruik van oudere audio een leuke hobby is. Meestal kun je uit de vragen afleiden of iemand jonger is of dat iemand afkomstig is uit de periode van de gebruikte apparatuur.
    Al met al een leuke besloten FB-groep om lid van te zijn en geregeld mee te praten en ook om te helpen met het beantwoorden van vragen van mede-meukers.