12 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Muziek (Audio) apps komen en gaan, dag investering

(Audio) apps komen en gaan, dag investering

8
(Audio) apps komen en gaan, dag investering

Smartphones en tablets bestaan eigenlijk voornamelijk bij de gratie van apps. Hoe meer, hoe beter. Maar die dingen hebben de neiging te komen én te gaan.

Investeren in software – wat apps vanzelfsprekend ook zijn – is en blijft een riskante business. Dat heeft de geschiedenis ons inmiddels wel geleerd. Onder Windows bijvoorbeeld was er – jaren geleden – de immens populaire (ook in de professionele wereld) geluidseditor Cool Edit. Die werd ineens opgekocht door Adobe. Waarna het direct over en uit was met updates en upgrades voor die software. Adobe bracht de software nagenoeg ongewijzigd onder een eigen naam uit, Audition. En daar waar Cool Edit ook nog betaalbaar was voor liefhebbers met een bescheiden thuisstudio was en is Audition dat verre van. Sterker nog: tegenwoordig is het alleen nog met een oervervelend abonnement a €24,95 per maand(!) verkrijgbaar. Tja, de bekende tactiek van Adobe (en vele andere uit de kluiten gewassen softwaregiganten): opkopen, omkatten en duurder verkopen.

Sound Canvas

Iets soortgelijks is helaas ook gaande op het vlak van apps, maar dan werkt het waarschijnlijk net weer wat anders. Veel apps worden gemaakt door relatief kleine teams, soms zelfs maar één programmeur. Wordt een app ineens populair, dan kan het zomaar teveel werk worden om die te onderhouden. Of het schip met geld is binnen en een programmeur vindt dat hij of zij er genoeg aan heeft verdiend. Op die manier zijn al heel veel apps verdwenen of verweesd geraakt. Waaronder een hoop muziek- en audio-apps. Als voorbeeld nemen we nu Roland Sound Canvas in app-vorm. Een indrukwekkende en natuurgetrouw nagebouwd software-instrument dat niet onderdeed voor het origineel. Een hoop fabrikanten waren er blij mee. De app is echter spoorloos verdwenen uit de app store van Apple (wat nog rest is de achterhaalde productpagina van de maker). Hij werd ook allang niet meer van updates voorzien en is waarschijnlijk mede daardoor afgeschreven door Apple. Er zijn nog veel van dit soort gevallen, een geluidseffectgenerator met de naam DFX: verdwenen (de softwaremaker bestaat nog wel maar rept ook met geen woord meer over de app). Als je als muzikant of filmmaker niet kunt vertrouwen op de continuïteit van producten in je workflow, is dat best vervelend (understatement). Nog vervelender zijn apps die essentieel zijn voor de bediening of configuratie van een (audio)apparaat en niet meer van updates voorzien worden. Als die niet meer werken, is het soms ook over en uit met de (bruikbaarheid van de) hardware: dubbel pech.

Check die updategeschiedenis voor betaling

Nu was Sound Canvas zeker geen budget-app, en dat is ook iets wat we meer hebben zien gebeuren. Vaak gaat het om fabrikanten van naam en faam die een softwarematige app van een of ander geliefd instrument (of ander ding als bijvoorbeeld een rekenmachine of wat dan ook) uit het stof doen herrijzen. Ondanks de soms vrij hoge prijzen trekt dat een schare aan liefhebbers. Na betaling is iedereen gelukkig. Maar als je na een tijd geen update meer ziet verschijnen, wéét je dat je eigenlijk een kat in de zak hebt gekocht. Om die ellende te voorkomen is het eigenlijk zaak om voor betaling even heel goed naar de updategeschiedenis van een beoogde app (of welk stuk software dan ook) te kijken (wordt bij elke app vermeld). Is de laatste update meer dan een jaar geleden uitgebracht? Láát maar. Grote kans dat zo’n app niet eens (goed) meer werkt onder een nieuwe versie van uw mobiele OS (dat immers ook jaarlijks van een update wordt voorzien). Zeker audioliefhebbers die van een zo zuiver en correct mogelijk geluid houden, appreciëren het ongetwijfeld niet als hun ooit zo mooie audiofiele muziekspeler onder een nieuwe OS-versie fouten ten gehore brengt. Controleer die updategeschiedenis alvorens uw goede geld uit te geven. Er zijn echt ook apps en programma’s die al vele jaren trouw worden onderhouden.

8 REACTIES

 1. er zit nog een groot verschil in of de app of software “gratis” wordt bijgeleverd met een apparaat of niet. Een op zichzelf staand commercieel programma wordt meestal geruime tijd onderhouden als er dient te worden betaald voor nieuwe versies en/of onderhoud. Dan is er uiteraard een financiele reden om het programma te continueren. De meeste programma’s of apps worden bijgeleverd bij een apparaat en worden alleen onderhouden omdat de apparaten -nog steeds- worden verkocht. Updates worden “gratis” geleverd, maar alleen zolang de specifieke apparatuur werkt met nieuwere versies en kan meeliften op de nieuwe versies van de apps die meestal bedoeld zijn voor nieuwe apparatuur.

  Dat het soms ook anders kan bewijst de gratis meegeleverde software voor de vroegere Squeezebox streaming audio-apparatuur van Slim Devices: deze bestaat nog steeds. Slim Devices is op gegeven moment door het bedrijf Logitech overgenomen. Na verloop van tijd heeft dit bedrijf de hardwarelijn van Slim Devices gestopt en ook de bijbehorende software-ontwikkeling gestopt. Logitech heeft de software toen vrijgegeven waarna een stel enthousiaste ontwikkelaars (waaronder mensen van Logitech zelf die de software al maakten/onderhielden) de ontwikkeling op het internet hebben voortgezet. Er worden, behalve updates en aanpassingen aan de software zelf, nog steeds allerlei zaken omheen ontwikkeld en onderhouden. Ik heb mijn Squeezebox Receiver en Squeezebox Touch nog steeds in gebruik en werken na zo’n 14 jaar nog prima en het lijkt erop dat dat nog wel even zo zal blijven (tenzij de apparaten uit zichzelf ermee stoppen). De ontwikkeling van Logitech Media Server is zelfs naar andere apparaat-types uitgebreid, zoals naar de Raspberry-Pi micro-computertjes met meerdere DAC-mogelijkheden.
  Het kan dus wel dat software “overleeft”, maar dat werkt alleen als een bedrijf of ontwikkelaar besluit om zijn/haar programma’s aan “de internet-wereld” te geven nadat deze commercieel niet interessant meer zijn.

 2. Ik kan me ook vinden in Wallagh’s post: 5-7 Jaar voordat een software gedreven apparaat moet worden vervangen. Misschien dat je bij bedrijven als Simaudio mag uitgaan van 10 jaar en af en toe een hardware upgrade.

  Je kan niet van een fabrikant verwachten die nu een goed platform neerzet dat over 10 jaar nog steeds zo presteert als nu. Er komen meer services bij. Er vallen services weg. Er moeten beveiliginsupdates worden geïnstalleerd. Onderhoud aan software is duur. Daar komt bij dat in de loop van de tijd zal de fabrikant ook zijn platform willen verbeteren en andere componenten inzetten.

  Naja, dan maar af en toe een leuke upgrade uitzoeken die goed verdedigbaar is bij moeders ? of uitwijken naar wat meer ‘conventionelere’ apparatuur zoals platen en platenspelers.

 3. Ik ben het met Wallagh heel erg eens , en je bent als je een streamer hebt met software van een derde zoals Roon een melk koe . Je mag tegenwoordig bij Roon een maand abonnement afsluiten , kassa voor Roon dan . Met een app ben je voor altijd gebonden aan software update’s , en dus erg kwetsbaar .Daar heb je met en cd speler geen last van .???

 4. Ik ben het met Wallagh heel erg eens , en je bent als je een streamer hebt met software van een derde zoals Roon een melk koe . Je mag tegenwoordig bij Roon een maand abonnement afsluiten , kassa voor Roon dan . Met een app ben je voor altijd gebonden aan software update’s , en dus erg kwetsbaar .Daar heb je met en cd speler geen last van .???

 5. Er zou een door de EU opgelegde ‘zorgplicht’ voor software moeten komen. Looptijd en extra kosten zijn daarbij afhankelijk van apparaat en aanschafprijs. Daar zitten, met in het achterhoofd de in het artikel genoemde 3 punten, natuurlijk allerlei haken en ogen aan. Maar daar mogen de juristen/economen zich over buigen.

 6. Dit artikel raakt aan een heel teer punt: de werkelijkheid is nog erger dan hier geschetst wordt.
  Immers, een mooie (buizen)versterker uit 1960 doet het 50 jaar na productie nog steeds prima (ok, misschien moeten er een paar condensators verwisseld worden).
  Vrijwel (?) geen ENKEL apparaat dat afhankelijk is van software, zal het over 15 jaar nog praktisch gesproken doen, en waarschijnlijk al veel eerder. . Alles wat software nodig heeft om goed te functioneren, is eigenlijk “fast food”: het werkt een tijdje, en dan is het verouderd. Waarom? Ik zie drie redenen:
  1. Nieuwe software vraagt vaak snellere hardware. Denk bv. aan muziek servers, waar geen 64 bit versie van de software op kunnen draaien, terwijl dit nu wel de standaard is. Of die te weinig geheugen hebben voor software updates. etc.
  2. Business model. Onderhoud van software is peperduur. (ter vergelijk: over een periode van 7 jaar van een stuk software, is 20% van de kosten het maken ervan, en 80% kosten het onderhoud…). Wie betaalt dat onderhoud? Zeker in de audio wereld is het ongebruikelijk dat mensen een softwareonderhoudabonnement afsluiten voor hun apparatuur. Dus wie betaalt die onderhoudskosten?
  3. Resources. Tenzij je heel groot bent, heeft een bedrijf maar beperkte resources voor software ontwikkeling en onderhoud. Die kan je beter inzetten voor nieuwe apparatuur/zaken, dan voor ondersteuning van apparatuur die je al verkocht hebt…. (hangt ook met punt 2 samen).

  Conclusie: als je een “smart” device koopt, houdt er dan rekening mee dat het over 5-7 jaar waarschijnlijk einde oefening is, EN dat zo’n apparaat dan ook geen echte 2e hands waarde meer heeft.

  • Software gebaseerde producten zijn zeker kwetsbaar voor veroudering. Er zijn wel een aantal audio fabrikanten die wel langdurige support leveren. Bekende voorbeelden zijn Naim en Linn, maar er zijn er meer die dat doen.

   Het lastige is dat bijna geen enkele fabrikant in duidelijke woorden communiceert hoe ze hiermee omgaan. Deels ook omdat ze het, denk ik, niet op voorhand kunnen inschatten.

   Ik heb zelf een oudere Naim streamer. Die is ontwikkeld en in de markt gezet om je eigen bestanden te streamen. Pas latere werd daar Spotify en nog later Tidal aan toegevoegd. Op moment van ontwikkeling van het apparaat bestond Spotify nog niet met z’n Connect service, alleen als app. Je kon wel met een USB kabel bestanden van je iPod afspelen, terwijl die iPod nu niet meer bestaat.

   Sommige fabrikanten dachten slim te zijn door modulair te bouwen, waardoor je op termijn een andere module kon aanschaffen en die in je apparaat kon steken. Denk aan NAD bijvoorbeeld. Dat is ook geen markt success gebleken.

   Het is best lastig als audio fabrikant om hier mee om te gaan, het zijn primair hardware bedrijven, geen software ontwikkelaars.