Nieuw van Dan D’Agostino

0
Dan D’Agostino

Dan D’Agostino heeft goed en – voor Europese klanten – slecht nieuws: onder meer een nieuwe M400 MxV én een prijverhoging voor alle producten.

Laten we met het slechte nieuws beginnen. Importeur Reference Sounds ziet zich namelijk genoodzaakt de prijs van alle Dan D’Agostino-producten stevig te verhogen: ‘De aanhoudende zwakke positie van de Euro ten opzichte van de Dollar maakt dat wij de prijzen van Dan D’Agostino Master Audio Systems helaas moeten verhogen. Niet leuk maar wel noodzakelijk. De nieuwe prijslijst is hier te vinden en gaat in per 1 februari 2022’. Mogelijk kunt u dus nog snel een mooie slag slaan!

MxV

De importeur vervolgt: ‘Naast de nieuwe prijzen vind je op de prijslijst ook een belangrijke wijziging in de type aanduiding van de Momentum Serie eindversterkers. De toevoeging MxV achter het typenummer van de M400 Mono en S250 Stereo eindversterkers symboliseert namelijk een onderhuidse versterker-lift van Relentless achtige proporties. Naast de feitelijke mededeling van de nieuwe prijslijst willen we je daar natuurlijk graag wat meer over vertellen’.

Invloed van Relentless en Progression

Reference Sounds introduceert verder nieuwe loten aan de Dan D’Agostino-reeks: ‘Lang was de Momentum M400 het allerbeste wat Dan kon maken en misschien wel één van de allerbeste eindversterkers überhaupt. De inzichten in perfectionering van iedere stap binnen de versterkerschakeling opgedaan met de Relentless en recente Progression serie die nu hun weg vinden naar de M400 en S250 MxV.

Onder de motorkap

In de praktijk betekent het dat vooral het uiterlijk gelijk is gebleven. Van binnen is de versterker vrijwel compleet in het nieuw gestoken. De voeding is compleet herzien waarbij het hart gevormd wordt door een veel efficiëntere trafo die in staat is een hogere secundaire spanning af te geven bij gelijke afmeting. ‘Deze grotere voltage-swing reflecteert direct in grotere stabiliteit en beperktere verzadiging van de transformator. In combinatie met de gigantische buffercapaciteit en verder geoptimaliseerde gelijkspanning stabilisatie vormt dit het hart van de versterker. Voeding is alles en dus doet Dan er alles aan om dit nog verder te perfectioneren met groot klankmatig gevolg in termen van rust en gemak. De klankmatig cruciale inputstage die het audiosignaal voorbereid op de stroominjectie van de outputstage, is volledig opnieuw ontwikkeld. In het nieuwe circuit is onder andere gezocht naar een verbetering van de ruststroominstelling waardoor het klasse A bereik verder vergroot is’, zo leert de importeur ons.

Koperen koellichamen

Gecombineerd met nieuwe driver transistoren is de bandbreedte van de inputstage verder toegenomen en vervorming verder geminimaliseerd. Na de inputstage wordt het audiosignaal aangeboden aan de outputstage van de Momentum versterkerschakeling. Hier zet Dan D’Agostino dezelfde eindtransistoren in als in zijn ultieme Relentless eindversterker. In geval van de M400 MxV zijn dat er maar liefst 26 die middels een speciale koppeling gemonteerd zijn aan de koperen koellichamen.

‘Waanzinnig’

De direct gekoppelde outputstage met nieuwe transistoren, input- en driver-stage weerspiegelen feitelijk de kwaliteiten van de Relentless in Momentum formaat. Reference Sounds: ‘Het geeft de muzikale energie van de M400 en S250 nog meer body, nog meer massa terwijl de spontaniteit en snelheid alleen maar toegenomen is. Geen brute power maar finesse en lichtvoetigheid die met een koperen vuist beheerst wordt. Grootschalig en holografisch, doorbloed en kleurrijk. Waanzinnig dus! Het brengt deze twee eindversterkers uit de Momentum serie een enorme sprong richting de non-plus-ultra Relentless eindversterker en dat is gezien het fysiek van deze schoonheden eigenlijk het grootste compliment’.

Upgrade

Bijzonder interessant is de mogelijkheid om een originele Mono Momentum (de M300), M400 of originele Momentum Stereo (de S200) dan wel S250 op te waarderen naar de laatste generatie MxV. De behuizing blijft maar het binnenwerk wordt volledig naar de nieuwste techniek getransformeerd.

De prijzen voor deze upgrade zijn afhankelijk van de huidige uitvoering van de Momentum versterker en alsvolgt:

  • M300 naar M400 MxV €17.490,- per mono eindversterker
  • M400 naar M400 MxV €11.990,- per mono eindversterker
  • S200 naar S250 MxV €17.490,- per eindversterker
  • S250 naar S250 MxV €11.990,- per eindversterker