19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Personal Audio Noveto N1: virtuele hoofdtelefoon

Noveto N1: virtuele hoofdtelefoon

0
Noveto N1: virtuele hoofdtelefoon

Feitelijk is de ooit als Kickstarter begonnen Noveto N1 een hoofdtelefoon die u niet op het hoofd draagt. Dát vereist vanzelfsprekend nadere uitleg.

De Noveto N1 wordt gepresenteerd als een smart apparaat met ondersteuning voor assistent Alexa. Wat het apparaat echt bijzonder maakt is de gepatenteerde straalvorming. Dat moet leiden tot een binaureaal geluid, maar dan zonder dat u daarvoor een hoofdtelefoon op hoeft te zetten. De fabrikant zegt het geluid te transporteren via ultrasound. Dat levert een onhoorbaar signaal op, tot het vlak bij uw oor belandt. Daar wordt het hoogfrequente geluid weer omgezet naar het normale audiobereik. U valt anderen dus niet lastig met uw snoeiharde metal-luistersessie, naar het schijnt. Volgens Noveto hoort de omgeving slechts heel zacht en nauwelijks aanwezige muziek, terwijl uzelf volledig ondergedompeld wordt in 3D ruimtelijk geluid. Anderen horen op slechts een meter afstand van u als luisteraar maar 10 procent aan volume waar u naar luistert (ofwel 20 dB minder).

‘Zal leven en werk gaan veranderen’

Om de luisteraar daadwerkelijk goed te kunnen volgen, worden gezichtsherkenning en bewegingssensoren ingezet. Een flinke dosis kunstmatige intelligentie zorgt voor de correcte ‘afvuring’ van het geluid. De CEO van Noveto, Christophe Rammstein was eerder werkzaam als vice-president voor Logitech geeft aan dat de N1 een uniek apparaat is dat de manier van hoe we werken en leven drastisch zal veranderen. De N1 is bijvoorbeeld ook geschikt om privégesprekken te voeren, maar dan echt handsfree. Qua connectiviteit beschikt de N1 over Bluetooth, Wifi, AirPlay, USB-C en de aloude 3,5mm jack. De prijs is op dit moment nog onbekend, maar het proces van massaproductie staat op punt van beginnen. Het apparaat moet vanaf eind maart dit jaar leverbaar zijn.