20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Streaming Audio Computer Hardware SOtM moederbord speciaal voor audiotoepassingen

SOtM moederbord speciaal voor audiotoepassingen

3
SOtM moederbord speciaal voor audiotoepassingen

Het SOtM sMB-Q370 is een moederbord speciaal bedoeld voor audiotoepassingen, zo belooft de fabrikant. Overal is veel aandacht besteed aan het voorkomen van ruis en andere storingen.

Het gemiddelde moederbord in de al even gemiddelde computer is niet specifiek ontworpen voor audiotoepassingen. En dat kan tot vervelende storingen in de vorm van bijvoorbeeld (HF) ruis en andere vervelende zaken leiden. SOtM heeft daarom een moederbord speciaal voor audio ontworpen, in de vorm van de sMB-Q370. De insteek is – vanzelfsprekend – geweest om ruis en storingen te minimaliseren. Daarbij is onder meer gekeken naar de onderlinge invloeden die afzonderlijk componenten op elkaar uitoefenen. Het bord is gericht op audiofielen die zelf een computer speciaal en alleen voor audiotoepassingen in elkaar willen zetten. Daarbij moet uiteraard ook stevig aandacht gegevens worden aan de voeding. Kiest u hier voor een standaard pc-voeding dan introduceert u alsnog veel ‘rommel’ aan ongewenste storingen.

Combineren met lineaire voeding

Combineren van het SOtM moederbord met bijvoorbeeld de lineaire Optimo S lineaire ATX-voeding van JTAC ligt dan ook voor de hand. Met deze externe voeding ontstaat waarschijnlijk een solide geheel dat daadwerkelijk het niveau van een standaard moederbord overstijgt. Het wordt dan geen goedkope aangelegenheid, want het SOtM sMB-Q370 moederbord gaat voor een bedrag van $550 over de toonbank ($1300 inclusief sCLK-EX og $1450 voor een versie met sCLK-EX en master clock-ingangen voor de puristen). Tel daarbij op een bedrag van €4500 voor de genoemde lineaire voeding, SSD’s plus een goede behuizing en u snapt dat dit voor een deel van de audioliefhebbers wellicht even slikken wordt.

3 REACTIES

 1. Het punt is juist dat je de platen die je koopt laat bezorgen met een zeer luxe 12 cilinder en een prachtige carrosserie de plaat niet beter laat klinken. Het transportmiddel is dan vaak in de audio wel gevoelig, maar dan wel graag op de juiste plaatsen.

  De uiteindelijke omzetter, als een DAC is 20 x belangrijker.

 2. Je komt dan denk ik inderdaad bij bedragen waarvoor je beter een andere oplossing kan kopen.

  Ik heb zelf de fanless HTPC nagebouwd die een keer op de site is uitgelegd met Elfidelity kaarten. Daarmee kom je bij bedragen onder de 1000 Euro (een mooie behuizing maakt het eigenlijk nog het duurst). Dan is het hobbymatig wel heel leuk. Je hebt dan een speler die ik denk op een behoorlijk goed niveau presteert en je kan er nog wat aan tweaken en verschillende software proberen.

  Maar met JCAT kaarten zou het allemaal heel kostbaar worden en dan moet je ook wel echt zeker weten dat je alles goed aan het doen bent om alles op zijn plek te laten vallen.

  De voedingskabels vervangen en samen met de externe PC voeding ver weghouden van de andere bekabeling was echter de aanpassing die het meeste verbetering gaf. Voor mij meer dan de filterkaarten.

 3. Om een PC tje te bouwen die dan de muziek kan/mag leveren in een set, en dan Raid 10 ondersteund? En ook dan er een voeding aan hangen van € 4500, dan heb je het echt nog niet begrepen waar de muziek over gaat.
  Voor een server en Raid 0/1/5/10 en een goede voeding, eventueel dubbel voor de zekerheid. Maar om af te spelen slaat het natuurlijk nergens op.
  Dan is het alleen goed om te pochen, maar de muziek is er dan niet beter door, dat kan mogelijk wel als een zuinig uitgevoerde niet al te aangeklede speler voor het bronmateriaal, en dat naar een DAC brengen met een goede interface.