Strong Leap-S1 betaalbare 4K-streamer

0
Strong

Het Chinese Strong presenteert de Leap-S1. Het betreft hier een verrassend veelzijdige 4K-streamer, gebaseerd – zoals zo vaak bij dit soort apparaatjes – op Android; versie 10 in dit geval.

Laten we beginnen met de prijs van de Strong Leap-S1, die bedraagt slechts £69,99. Daarvoor krijgt u een apparaat draaiend op Android TV 10 terug, voorzien van een quad-core Cortex A53 processor (SoC). Verder staat dual band wifi 5 paraat, wat garant moet staan voor goede stream-ervaringen. Maakt u liever gebruik van ethernet, dan is ook dat geen probleem. Gezien het feit dat we ‘t hier over een Android settop-box hebben kunt u alle bekende apps voor dit OS installeren. Waaronder die van de bekende streamingdiensten als bijvoorbeeld Netflix, Amazon Prime, YouTube en vele anderen. Wel geldt dat u daarbij de relatief beperkte opslagruimte van de Leap-S1 in de gaten moet houden, die bedraagt slechts 8GB. En daarvan wordt al een deel afgesnoept door Android zelf en – ongetwijfeld – diverse huiseigen apps. Interessant is verder om te zien dat zowel HDR10+ als Dolby Digital Plus en Chromecast ondersteund worden. Via een meegeleverde Bluetooth-afstandsbediening stuurt u het geheel vanuit de luie stoel aan.

Veilig?

Chinese settop-boxen als deze kennen helaas ook wel wat nadelen. Belangrijkste probleem is dat u maar moet afwachten of er updates voor het ding verschijnen. En als dat al gebeurt, voor hoe lang. Vaak blijft het bij een korte periode veiligheidsupdates van de geïnstalleerde Android-versie, daarna is het over. Wat betekent dat er met enige regelmaat een vervangend apparaat gekocht moet worden om aan de laatste beveiligingseisen te te voldoen. Ook sleutelen de Chinese fabrikanten regelmatig aan de meegeleverde Android en moet u altijd maar afwachten wat er zoal op de achtergrond aan gebruikersgegevens verzameld en doorgesluisd wordt. Denk daarbij ook aan netwerkverkeer thuis. Meest verstandige is om een apparaat als dit aan een gast-netwerk – als uw router deze optie biedt – te koppelen; daarmee voorkomt u een mogelijk minder betrouwbaar spionnetje op het (thuis)netwerk. Houdt u daar allemaal rekening mee, dan zijn apparaatjes als dit exemplaar van Strong een alleraardigste en snelle instap in de wereld der streamers.