17 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Winkels Hegeman stopt ermee

Hegeman stopt ermee

6
Hegeman stopt ermee

Hegeman heeft een bedrijfsgeschiedenis van maar liefst 91 jaar lang, maar de tijd om afscheid te nemen is volgens de eigenaren gekomen: de zaak stopt ermee.

Hegeman is voor velen een begrip, zeker ook als ambassadeur voor het merk B&O. De zaak gaat er na na bijna een eeuw bedrijfsvoering mee stoppen. De triestige afscheidsmail hebben we voor u integraal hieronder overgenomen:

Gewaardeerde Hegeman klant,

Sommige van u hebben recent, en andere al vele jaren geleden de liefde voor het merk Bang & Olufsen gekregen.

Wij hebben de liefde voor het merk B&O geërfd van onze ouders. Mede daarom spijt het ons om u te moeten mededelen dat wij genoodzaakt zijn om te stoppen met onze bedrijfsvoering na 91 jaar en ambassadeurschap voor het merk Bang & Olufsen na 49 jaar.

Bang & Olufsen benoemde ons vorig jaar als voorbeeld dealer vanwege de kennis en voorliefde voor het merk. Wij kregen echter een half jaar later te horen dat we verplicht waren om, met onze twee vestigingen, te gaan verhuizen naar andere locaties. Onze vestiging in Bussum zou naar Laren moeten verhuizen en onze vestiging in Amstelveen naar het winkelcentrum van Amstelveen.

Er is indertijd gekozen voor de huidige vestigingen vanwege de prima bereikbaarheid en presentatie. We zijn er trots op dat we in de loop der jaren een mooie relatie met onze vele trouwe klanten hebben mogen opbouwen. Sommige klanten kennen ons zelfs nog van onze winkels op de Overtoom en in het Byzantium te Amsterdam.

Uit ervaring weten wij dat onze Bang & Olufsen klanten het niet prefereren als wij met een B&O winkel op een high traffic locatie, midden in een winkelcentrum gaan zitten vanwege de bereikbaarheid. Wij zien hierin als ondernemers ook geen toegevoegde waarde.

Vakkennis is altijd onze prioriteit geweest en wij kunnen deze niet waarborgen in een winkelcentrum waar we geacht worden zeven dagen in de week open te moeten zijn.

Buiten de huisvestingskosten, geschikte collega’s en nieuwe investeringskosten voor twee vestigingen is uit een rendabiliteitsonderzoek, dat we hebben laten uitvoeren, gebleken dat onze rekenmodellen totaal niet aansluiten op die van B&O. Het heeft er echter wel toe geleid dat de overeenkomst met Bang & Olufsen éénzijdig is opgezegd. Aangezien onze bedrijfsvoering volledig ingericht is op Bang & Olufsen zien wij niet in met welk ander audio-video merk wij u kunnen bedienen.

Wij nemen dan ook met spijt in ons hart afscheid van onze Bang & Olufsen vestigingen en onze eigen technische dienst waar wij met hart en ziel voor gestaan hebben met ons gekwalificeerde team. Maar vooral van u.

Mogen wij u als gerespecteerde klant bedanken voor uw vertrouwen in het Hegeman team en de vele steunbetuigingen en bemoedigende complimenten die wij hebben mogen ontvangen van degene die het nieuws al vernomen hadden.

Met hartelijke groet,

Fred Hegeman, Jaap Hegeman,
Patrick Schouten, Julian Sanders,
Leon Sabel, Corinne Donker-Van Rijn,
Paul Wienk & Frans van Dooren (pensionado)

P.s. Voor verdere service heeft Bang & Olufsen ons aangegeven dat zij u zullen informeren waar u terecht kunt met uw vragen.

6 REACTIES

 1. In de 80 en 90-er jaren speelde dit “geintje” ook al. Ik heb in de audio wereld gewerkt, naast Luxman, Airtight, Sphinx, B&W, enz.. hadden we ook een Bang&Olufsen afdeling. Ze gingen zich bemoeien met de inrichting, het moest een een afgesloten geheel binnen de winkel zijn. Zij bepaalden hoeveel omzet we moesten halen, anders werden we gekort op het assortiment… enz, enz…

  Hoe wordt hier een bedrijfstak kapot gemaakt. Een boer met 400000 kuikens waar vogelgriep heerst wordt geholpen… Hegeman moet noodgedwongen zijn winkel sluiten…

 2. Beetje vreemd dat Bang & Olufsen je tot ‘voorbeeld dealer’ bombardeert en dat Bang & Olufsen je dan even later vertelt waar je je zou moeten vestigen: dat gaat Bang & Olufsen niets aan zou je zeggen: wat een arrogantie van een merk dat altijd drukker was met design en dus ‘mooie smoeltjes’ dan met geluidskwaliteit.
  Blijkt maar eens dat vooral ‘marketing’ de boventoon voert bij B&O. En dan ook nog een ongelooflijk domme vorm van marketing: muziekliefhebbers willen op hun gemak een installatie kunnen beoordelen. En dat doe je niet in een druk winkelcentrum.
  Ik geef de firma Hegeman groot gelijk dat zij kapen met B&O. Alleen de manier waarop en de houding van B&O is dieptriest.
  Geen merk waar ik nog enige sympathie voor kan opbrengen…..

 3. Ik ben bang dat dit niet alleen audio bedrijven zijn. Het business model van retail verandert onder de invloed van digitalisatie van hoe wij met merken in contact komen. Van kleding en koffie naar HiFi en auto’s. Kijk alleen al naar deze website: YouTube live streams maakt vergelijken en oriënteren vanuit de huiskamer mogelijk, je hoeft niet meer naar een winkel.

  Het retail model veranderd van dealerships naar eigen online distributiekanalen met offline ‘beleveniswinkels’ en ‘concept stores’, waarbij dit gelijk wereldwijd en onder uniforme labeling wordt uitgerold.
  De belangrijkste driver is dat de taart kleiner wordt voor een individueel merk en ze proberen het aantal partijen dat van die taart moet mee-eten te reduceren.

  Consolidatie is al langer aan de gang, maar juist in de audiowereld geldt dat de ‘artisanale’ merken een groter deel van de aandacht opeisen ten koste van de gevestigde merken, met dank aan diezelfde digitale communicatie en verkoop kanalen.