18.1 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi Herziening scoresysteem Alpha Audio

Herziening scoresysteem Alpha Audio

9
Herziening scoresysteem Alpha Audio

Alpha Audio hanteert al jaren een scoresysteem dat bestaat uit 1 tm 5 sterren. Dat is online ook een standaard. Echter zagen we al snel in dat het systeem problematisch is. Om die reden is er bij de laatste restyle een onderscheid gemaakt in klank, prijs, etc. We zien echter nog steeds een probleem. En om die reden gaan we zaken anders doen. 

Hoeveel sterren een product krijgt, is afhankelijk van talloze deelfactoren. De vier belangrijkste zijn: bouwkwaliteit, inzetbaarheid (hoe breed / gemakkelijk is een product inzetbaar), weergave en de prijs. Echter spelen ook gevoelskwesties mee. Denk aan: hoe gedurfd is dit product? Wat voor doelgroep spreekt het aan? En zelfs: wat is de potentie?

Het probleem

Het probleem vandaag de dag is dat drie sterren als slecht wordt gezien. En dat terwijl dit in feite ‘gemiddeld / voldoende’ betekent. Dus als je het heel droog bekijkt, zou het gemiddelde tussen de 3 en 3,5 moeten scoren. Want 4 sterren is een 8, wat betekent dat het een goed product is wat ruim bovengemiddeld scoort. 4,5 is een 9 en 5 is absoluut perfect.

Bij Alpha Audio kiezen we meestal producten die ons interessant lijken en dat resulteert vrijwel automatisch in een voorselectie van goede tot erg goede producten. Pas in multitests komen kandidaten mee die gemiddeld zouden scoren in een single test. Vandaar dat we echt fan zijn van multitests. Dat geeft doorgaans meer inzicht.

De oplossing

Wat we willen gaan doen, is de sterren scores laten vallen. Deze geeft welliswaar de overall score aan, maar kan een ontzettend vertekend beeld geven voor wie puur op scores filtert. De onderlinge elementen blijven zichtbaar: klank, bouwkwaliteit, inzetbaarheid en prijs. Dit geeft veel meer aan waar de kracht van een product ligt. Net als de plus- en minpunten en niet te vergeten: de review zelf.

We weten namelijk uit ervaring dat mensen soms een review al overslaan als een product 4 sterren heeft, want “dan is er vast iets mis mee”. Dat hoeft helemaal niet. Het kan zijn dat er voor ons een element mist, wat een potentieel geïnteresseerde liefhebber helemaal niet zou missen. Denk aan gebalanceerde in- en uitgangen die soms helemaal niet nodig zijn.

Approved

Ook willen we prominenter laten zien dat een apparaat een Alpha Approved Award heeft gewonnen. Deze award gaat niet standaard naar een ‘5-sterren’ product. Het wordt uitgereikt aan apparaten waar we iets bij voelen. Kan zijn dat de auteur het gewoon een te gek apparaat vindt, of dat het een gewaagd product is. Op de plek van de sterrenscore zetten we nu dus het Approved Logo.

9 REACTIES

 1. Dag Jaap,

  Dit is zeker een terechte wijziging van het waarderingssysteem.
  Ik heb zelf nooit aandacht besteed aan het aantal sterren.
  De review met plus en minpunten en de prijs zijn zeker meer doorslaggevend!

  Ik ben heel tevreden met het punt om de alpha approved producten prominenter te laten zien. Dit was reeds een vroegere wens van mij.

  Het zou goed zijn als er mogelijkheid bestaat om een overzicht te kunnen krijgen van de alpha approved producten met datum goedkeuring.

  Bedankt

  Bart

 2. Is het mogelijk om misschien ook de metingen mee te nemen in het scoresysteem van bepaalde items, zoals speakers, versterkers, DACs en wellicht kabels? Met name op het gebied van vermogen en frequentiebereik lees ik wel eens dat er een verschil is waarmee de fabrikant adverteert (specificeert) en wat het apparaat uiteindelijk levert.

  Ik ben mij ervan bewust dat metingen ook niet alles zeggen, maar voor het totaalbeeld lijkt het iets wat mee zou moeten tellen voor een score.