11 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Video-cast Live Multitest Live Stream Event – Analoog VS Digitaal – 27-02-2022 – 10:30 – Met Tim Knol

Live Stream Event – Analoog VS Digitaal – 27-02-2022 – 10:30 – Met Tim Knol

9
Live Stream Event – Analoog VS Digitaal – 27-02-2022 – 10:30 – Met Tim Knol

Analoog of Digitaal? Wat is beter? Is er wel een ‘beter’? Wij gaan het uitzoeken…! We gaan samen met Artone Studio een volledig analoge opname maken én tegelijkertijd ook een digitale master maken. In beide gevallen met absolute top-apparatuur. Kortom: dit wordt écht een bijzondere stream die u niet mag missen. 

We hebben álles, maar dan ook écht alles uit de kast getrokken om hier een bijzonder event van te maken. Laten we beginnen met wat merken: Grimm, Reed, Vivid… Mola Mola, Ikeda, Ypsilon… een kleine greep uit de merken die we klaar hebben staan om dit vergelijk mee te doen. Heel veel beter wordt het niet, schatten we in!

Daarnaast hebben we Tim Knol als artiest. Hij gaat voor ons tijdens de stream spelen én hij gaat met Martijn en Rinus de studio in om – vooraf – de digitale en analoge master te maken. Deze opnames zetten we in om een vergelijk te maken tussen de twee systemen. Er is geen betere test dan vergelijk met een gelijke master, nietwaar?

Uiteraard leggen we alles uit in de stream. We hebben daarvoor een zéér ervaren mastering engineer aan tafel… Rinus. Hij werkt al decennia in studio’s… er komen vast mooie verhalen uit!

Kort gezegd wordt dit écht een bijzondere stream die u als hifi-liefhebber niet mag missen. Niet alleen omdat er twee waanzinnig gave systemen staan, maar ook omdat we écht volledig analoog én digitaal gaan.

9 REACTIES

  1. Uitkomst is logisch, digitaal kan analoog bijna 0,0….% evenaren! Het waarom is eenvoudig te verklaren. Analoge master bestaat uit EEN opname, digitaal wordt het aantal opnames bepaald door het aantal samples per seconde, en het aantal bits (woordlengte cq bitdiepte).
    Heeft nadelen, analoge master is het bewerken te tijdrovend (monnikenwerk), bewaren neemt veel ruimte in. Het valt mij op dat Apple de moeite heeft genomen, om de muziek die gestreamd wordt, niet van de gedigitaliseerde (waren analoog) maar ook, tracks van de LP’s (tijdrovend) die evenals de digitale masters ALAC zijn opgeslagen, je hoort af en toe een tik, maar hoor liever die tik, daar de remastered slechter zijn, er verdwijnt niet alleen veel akoestiek in de weergave, maar er is ook vervorming. Ik weet de interlink zorgt voor ‘n betere weergave, maar de vervorming die ik via Spotify waarnam, is verdwenen met Apple Music, heb zelf dubbel afgeschermde kabels, maar waren niet de oorzaak van de onnatuurlijke weergave van sopranen.