14.5 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Muziek Album TRPTK presenteert Intercontinental Ensemble ‘Arc’

TRPTK presenteert Intercontinental Ensemble ‘Arc’

3
TRPTK presenteert Intercontinental Ensemble ‘Arc’

Het welbekende platenlabel TRPTK heeft vandaag een nieuwe cd uitgebracht van het Intercontinental Ensemble, met de titel ‘Arc’.

Het negenkoppige Intercontinental Ensemble, dat bestaat uit vier strijkers en vijf blazers, maakte al eerder voor het avontuurlijke TRPTK label de enthousiast ontvangen producties ‘Traveling Light’ (TTK 0021) en ‘In Motu’ (TTK 0071). De musici richten naast het spelen van origineel nonet repertoire hun focus op eigen arrangementen van klassieke stukken.

Derde keer TRPTK

Van het Amsterdamse Grachtenfestival in augustus 2019 kreeg het ensemble de vraag of ze een programma wilden samenstellen rond vrouwelijke componisten. De keuze viel toen op ‘Collage van een Achtvlak’ van Bianca Bongers (1987), het Nonet en Mi b majeur’ van Louise Farrenc (1804-1875) en een bewerking van de ‘3 Romances’ van Clara Schumann (1819-1896). Hun concert werd bijzonder enthousiast ontvangen en vormde de opmaat voor hun derde TRPTK-album.

Verbinding tussen oud en nieuw

“Wij wilden een verbinding leggen tussen oud en nieuw en zijn op zoek gegaan naar nog twee getalenteerde jonge componisten”, vertelt artistiek leider Ernst Spyckerelle. “Zo droeg de Nederlandse Sarah Neutkens (1998) ‘September I’ bij en componeerde de Armeense Aregnaz Martirosyan (1993) ‘Emotional Diversity’. Het is een bijzonder spannende productie geworden, onder de overkoepelende titel ‘Arc’: een architectonische vorm die dezelfde spannende tegenstrijdigheden vertoont als de stukken op het album.”

Grenzeloos onvoorspelbaar

Niet eerder werd er een brug geslagen tussen het geometrische vormbesef van Bianca Bongers, de Duitse romantiek van Clara Schumann, de kleurenpracht van Aregnaz Martirosyan, de melancholie van Sarah Neutkens en glasheldere structuren in het nonet van Louise Farrenc. Een artistiek waagstuk van de bovenste plank, dat de weg baant voor de uitvoeringspraktijk van morgen: grenzeloze en onvoorspelbare muziek die de luisteraar verrast en waarbij je gelijktijdig weg kunt dromen. Met hun nieuwe album ‘Arc’ vraagt het Intercontinental Ensemble aandacht voor een nieuwe generatie componisten.

Super Jewel Box

Met ingang van 2022 gaat TRPTK over op de Super Jewel Box, het bekende formaat voor SACD. De toekomst is digitaal en daarom gaat TRPTK zich nu ook richten op de wereld buiten de CD: TRPTK gaat letterlijk een brug slaan tussen het fysieke product en een virtuele wereld. Achter het schijfje vindt u een QR-code: als u deze scant krijgt u een virtuele booklet met veel extra informatie, zoals video’s, verhalen van de opnamesessies, geluidsfragmenten en andere relevant materiaal.

3 REACTIES