19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi CD in de lift qua verkoop

CD in de lift qua verkoop

16
CD in de lift qua verkoop

Het was natuurlijk te verwachten: na vinyl, cassette en zelfs reel-to-reel tape begint nu ook de cd-verkoop een stijgende lijn te vertonen.

De hang naar ‘retro’ is overduidelijk de laatste jaren. De prijzen schieten de pan uit voor oude hifi-spullen, radio’s, platenspelers, homecomputers en meer. Dingen die tot voor kort nauwelijks te verkopen waren bij kringloopwinkels in den lande vinden nu – steeds steviger geprijsd – gretig aftrek. Ook de prijzen van het zo gewilde vinyl lopen snel op. En nu lijkt dan de cd aan bod. Dit in 1981 verschenen fysieke medium maakt de cirkel qua retro-gekte compleet. Voor het eerst sinds 17 jaar neemt de verkoop van de zilveren schijfjes weer toe, zo meldt RIAA (Recording Industry Association of America).

Speler

Deels zal dat te maken hebben met een groep mensen die toch liever letterlijk iets tastbaars in handen zal willen hebben, naast streaming. Maar er zal zeker ook weer een deel van de hipsters zijn die eens wil ervaren hoe (groot)vader z’n muzikale jeugd beleefde. Probleem is wel dat er steeds minder goede cd-spelers te vinden zijn, zeker op portable vlak is zoeken naar de welbekende naald in de hooiberg tegenwoordig. Of u moet willen gaan voor een goedkope Chinees van al even goedkope kwaliteit. Kunnen we dan binnenkort weer een berg aan (portable) cd-spelers van zo ongeveer elk A-merk verwachten? De tijd zal leren hoever de retro-manie doorslaat en vooral hoe lang deze aanhoudt om commercieel interessant genoeg te zijn.

16 REACTIES

   • Het artikel gaat niet over apparaten, maar over het medium cd. Hoe je iets afspeelt, is een ander verhaal. Als je de geluidsbeleving tussen de media wilt vergelijken, sluit je je cd-speler op dezelfde DAC aan als je streamer.
    Het uitgangspunt van een cd-speler was om een kwalitatief betere geluidsweergave te bieden dan een platenspeler, cassettedeck en bandrecorder. Bij streamen, was dat een aanvaardbare geluidsbeleving bieden bij een relatief lage bitrate. Hoewel door technische ontwikkelingen de bitrate bij streamen inmiddels is gestegen, ligt de snelheid van de dataoverdracht nog altijd een stuk lager dan bij cd’s en is de muziek gecomprimeerd.

    • Je maakt een denkfout.
     De bitrate van een gestreamd bestand in FLAC van CD kwaliteit is lager omdat het gecomprimeerd wordt. Er gaat letterlijk een kleiner bestand over de lijn.

     FLAC is een soort ZIP bestand. Als je het uitpakt (unzipped), dan is het bestand gelijk aan wat je van CD krijgt. Dat uitpakken doet een streamer.

     De DAC krijgt wel degelijk een 1411 Kbps stream aangeboden. Of de muziek stream eerst nog over sampled of up sampled wordt is afhankelijk van hoe de DAC is ontworpen en/of het signaal pad naar de DAC toe.

     Of een gestreamed bestand of een CD van exact dezelfde master beter klinkt is helemaal afhankelijk van de kwaliteit van het CD transport of het streaming pad. Het is wel zo dat het aantal variabelen dat de kwaliteit van wat je hoort kan beïnvloeden bij een cd speler veel lager is. Maar dat betekent niet dat een cd speler per definitie superieur is.

     • Je hebt gelijk. Een FLAC-bestand klinkt hetzelfde als een cd. Een FLAC moet wel eerst volledig worden ingelezen om af te kunnen spelen. Je bent dus eigenlijk aan het downloaden, in plaats van streamen.

     • Als je, bijvoorbeeld, van Tidal of Qobuz een FLAC bestand streamed, of vanaf je eigen UPnP server, dan wordt een stukje van het binnenkomende bestand al uitgepakt en doorgezet naar de DAC. Het bestand hoeft niet volledig binnen te zijn eerst. Een streamer buffert.

      Je kan dat makkelijk zelf testen: stream een track en trek na een minuut de ethernet connectie uit je router. De track zal nog even doorspelen, voor zolang de buffer vol zit en zal dan stoppen.

 1. Ik ben geen ‘marketeer’ en het interesseert mij ook niet bijster veel. Zo begint er een ware cult, om cassettes weer in zwang te krijgen. Als je dat onding hebt zien komen, met al die Dolby fratsen, en het veel mindere geluid je hifi hemel is, geluk ermee. Ik denk dat CD voorlopig zal blijven net als vinyl. Maar dat blijft een kleine groep, de meute koopt op ITunes.

 2. Op een of andere manier is het begrip ‘streamen’ verkeerd ingeslopen. Een CD rippen en dan eventueel via de computer aangesloten op een DAC, is niet Streamen. Streamen is muziek die je zelf niet hebt gedownload, direct vanaf internet, via een DAC of “weet ik veel” afspelen. Zoals Roon bijvoorbeeld, of Spotify! Jaren terug, heb ik veel van mijn CD’s geript in de hoogste resolutie. Afgespeeld via de CD speler, of via de Mac op dezelfde DAC, gaf geen hoorbare verschillen.

 3. behalve mijn platen heb ik ook mijn CDs nooit weg gedaan. Nog geregeld nieuwe CDs gekocht in de afgelopen jaren. Meerdere “vintage” CD-spelers via MP e.d. aangeschaft (kleine collectie met de TDA-1540 en TDA-1541 DACs – wellicht niet de meest lineaire DACs maar wel een fijn geluidsbeeld). De eerste generatie CDs waren nog wel eens “hard” qua geluidsweergave, maar naderhand werden de opnames/mixen en CD-masters beter. Onlangs een Philips CD-650 op de kop getikt: wat een mooi geluid !! Voor zover ik weet geen specifieke of geselecteerde Crown-DAC, maar gewoon goed geluid en fijn om lang naar te luisteren. Ook dit medium is fijn om af te spelen (voordeel t.o. plaat: maar 1x opstaan om CD op te zetten 🙂 ). Is de hernieuwde belangstelling voor CDs een nieuwe hype? We gaan het zien/horen ….
  Wellicht een idee om eens een oude CD-speler tegenover een huidige streamer/CD-speler te zetten?

  • Dat lijkt me een goed idee om te proberen of dat kan. Ik heb ook vaak het idee dat oude cd spelers van kwaliteit ronder klinken, met minder expressie de bovenkant van het midden en het hoog dan moderne DACs.

   Een tijd geleden een Philips BitStream cd speler gehoord, wat we nu DSD noemen of PWM, en dat was een openbaring. Vioolconcert van Sibelius en het geluid van de strijkers was verbluffend.

   Ik vermoed dat moderne DACs de vloer aanvegen met oudere CD spelers op gebied van resolutie, maar dat zou je naast elkaar moeten horen. Jitter was wel een ding met oudere cd spelers.

  • Op een of andere manier is het begrip ‘streamen’ verkeerd ingeslopen. Een CD rippen en dan eventueel via de computer aangesloten op een DAC, is niet Streamen. Streamen is muziek die je zelf niet hebt gedownload, direct vanaf internet, via een DAC of “weet ik veel” afspelen. Zoals Roon bijvoorbeeld, of Spotify! Jaren terug, heb ik veel van mijn CD’s geript in de hoogste resolutie. Afgespeeld via de CD speler, of via de Mac op dezelfde DAC, gaf geen hoorbare verschillen.