Qualcomm: lossless Bluetooth nog dit jaar

6
Qualcomm

Chipfabrikant Qualcomm verwacht dat dankzij hun nieuwe Bluetooth-chip nog dit jaar lossless via Bluetooth gestreamd kan worden.

Bluetooth kent verschillende codecs voor het streamen van geluid in hoge kwaliteit. Geen van allen is echter lossless, er wordt altijd een vorm van compressie toegepast. De nieuwe S3 en S5 geluidschips van Qualcomm moeten daar verandering in brengen. Daarmee wordt voor het eerst verliesvrij luisteren in cd-kwaliteit mogelijk, terwijl ook een aantal nog niet verder gespecificeerde hogere kwaliteiten lossless beluisterd kunnen worden. Wel is er een kleine ‘maar’: de nieuwe chips – die naar verwachting nog dit jaar in hoofdtelefoons en andere zaken verschijnen – werken alleen lossless in samenwerking met Snapdragon Sound Technology. Ook uit de stallen van Qualcomm afkomstig, trouwens. Apple (en ook Google) apparaten hebben geen Bluetooth-hardware van dit merk aan boord. Afwachten dus wat zij gaan, wellicht ontwikkelt Apple zelf een concurrerend alternatief.

6 REACTIES

  • Hangt er vanaf.
   2x24x96= 4608 kbs, dat krijg je uiteraard nooit lossless over een bandbreedte van 1000 kbs.
   CD= 2x16x44.1 = 1411 kbs, dat krijg je in principe ook niet lossless over een bandbreedte van 1000 kbs maar als je kijkt naar FLAC &Co dan kun je CD kwaliteit lossless comprimeren met een bandbreedte beneden de 1000 kbs (hangt uiteraard erg van het signaal af, hoe minder er lineair te voorspellen valt, hoe slechter de compressie).
   Dus als je codec “source aware” is en de verbindingskwaliteit is uitstekend dan zou LDAC of de Qualcomm codec instaat moeten zijn om CD kwaliteit lossless over BT te verzenden.
   De nadruk ligt uiteraard op “als” want het is vaak lastig om een hoge bitrate over BT vast te houden.

   • Dan ook wel grappig om dat te benutten, het is dan vaak dat we over de cijfertjes praten om te vergelijken, maar ik geef dan ook altijd aan dat een slechte minder goede opname met DXD ,(wat ik dan wel correct kan afspelen met een Soekris DAC) nog altijd het punt is.
    Heb dan ook wel eens een opname gehad en dan werd er duidelijk aangegeven dat 16/44.1 ruim voldoende was voor het menselijk gehoor, dus wat haal je voor onzin uit met je moeilijke opzetten, en ik kan dan uiteraard wel aan geven dat ik het wel lekker vond. 😉
    Het is al prachtig dat deze techniek al zo ver is, en ik probeer al een beetje te zoeken naar de nieuwe normen van WISA, draadloos luidsprekers aansturen, zoals bij de Veddan.

 1. Ik kan de bron niet meer terughalen, maar het antwoord van de hoofd technologie van Apple, die verantwoordelijk is voor o.a. de hoofdtelefoons en de draadloze technologie, op de vraag van een Tech journalist waarom Bluetooth nog niet lossless is was ‘we kunnen anders de latency niet garanderen tussen de koptelefoon en de telefoon. Als een luisteraar zijn hoofd beweegt kunnen er anders rare timing verschillen ontstaan waar je als luisteraar heel misselijk van kan worden als je ook beeld aan het bekijken bent’. (Het zou een video van John Darko geweest kunnen zijn, maar ik heb het niet gebookmarked helaas).

  Als lossless Bluetooth beperkt wordt tot een connectie tussen een telefoon en een streamer of versterker is dat al grote winst natuurlijk. Vermits de kwaliteit van de implementatie adequaat is uiteraard.