11.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Netwerk NAS Synology schrapt (weer) modellen met DSM 7.1

Synology schrapt (weer) modellen met DSM 7.1

0
Synology schrapt (weer) modellen met DSM 7.1

DSM 7.1 staat op springen, wat voor Synology aanleiding is om weer een serie modellen NAS uit te faseren, waaronder relatief recente.

Het heeft ongebruikelijk lang geduurd alvorens DSM (het besturingssysteem van de Synology NAS’en) versie 7 klaar was. Normaal gesproken sneuvelen er enkele modellen qua ondersteuning bij het uitkomen van een nieuwe grote versie van DSM. De afgelopen jaren konden gebruikers dus lang profijt trekken van hun aankoop: als deze DSM 6.2x draaide zaten ze goed. Nu lijkt Synology begonnen aan een inhaalslag en alsnog ‘oude’ modellen uit te faseren. Opvallend is dat bij de ‘tussendoor-update’ DSM 7.1 een hele reeks apparaten genoemd wordt waarvoor dit de laatste update zal zijn. Een groot deel van de Plus-reeks uit 2015 bijvoorbeeld, heeft met 7.1 hun eindstation bereikt. Ook voor de +-modellen uit 2014 is het aftellen begonnen. Daarnaast zien we zelfs al een eerste 2016-model vermeld.

Zonde

Let wel: het betekent dat de genoemde modellen uit de tabel (zie screenshot bovenaan dit artikel) 7.1 dus nog gaan draaien. Alles wat daarna komt echter niet meer. Feitelijk is dat zonde van die NAS’en, want zo ongeveer alles vanaf 2014 is qua doorvoersnelheid – toch het meest essentiële getal van een NAS voor de meeste gebruikers – net zo snel als een nu gangbaar exemplaar. Velen maken nauwelijks tot geen gebruik van de vele extraatjes die DSM te bieden heeft. Kortom: er gaat een hoop onnodig elektronisch afval ontstaan. Ook geldt namelijk dat versie 6.2x nog tot slechts juni volgend jaar veiligheidsupdates krijgt. Handiger was wellicht geweest om gewoon veiligheidsupdates te blijven realiseren. Onder de motorkap is Synology DSM immers gewoon op Linux gebaseerd. En dat maakt bij de tijd houden prima te doen.

Offline

Kortom: voor alle NAS’en van Synology die al niet meer mee mochten doen met DSM 7 begint de klok harder te tikken. Natuurlijk: ook als een NAS niet meer ondersteund wordt blijft deze gewoon functioneren. Alleen worden veiligheidslekken niet meer gedicht. En dat is zeker in deze tijd geen fijne gedachte. Haal een dergelijke NAS dus tenminste uit de cloud, als u hem daar bereikbaar had gemaakt.