Live Stream – Speaker ontkoppeling – Primacoustic – Isoacoustics – Townshend

30

Een gekke – maar belangrijke – deze keer! Wat is de invloed van speaker ontkoppeling? Zijn die spikes in de doos van de speaker prima, of is er écht winst te behalen met een paar degelijke ontkoppelaars? Wij gaan – LIVE – voor u drie typen ontkoppelingen testen: Isoacoustics, Townshend en Primacoustic. 

De stream is live te volgen op 24 april 2022. We starten om 10:30, maar om 10:15 gaat de band al lekker spelen. Zoals u van ons gewend bent, nemen we één track live op die we vervolgens in de stream gaan gebruiken als test-track. Voor ons blijft dat een mooie referentie.

We gebruiken als speakerset een paar ATC SCM40A. Deze speakers hebben zich al eerder bewezen. Als pre-amp zetten we een Benchmark HPA4 in die tevens een sub-uit heeft. Handig, want we gaan óók een sub meenemen in dit verhaal. Als bron zetten we de Metrum Acoustics Ambre roon-streamer met de Sonnet Pasithea in.

Live Stream speaker ontkoppeling

30 REACTIES

 1. Weer een heerlijke uitzending.
  Wel alles gepland, maar toch openstaan voor ingevingen. Een verademing t.o.v. presentaties van andere organisaties.
  Toch enkele opmerkingen.
  Woofer: kan weg bij de gebruikte luidsprekers. Werkt verwarrend.
  Het is voor mij een raadsel hoe iemand de Primacoustic kan aanbevelen. Het ding zelf resoneert (demo door Jaap), iets wat je niet moet hebben. Je speaker zet je ook niet op een willekeurig trillende kast.
  De mids klonken beter in een bepaalde configuratie: dat kan het gevolg zijn van een beter en zuiverder laag. Een slecht laag maskeert het midden.
  Bovendien doen de isolaters/dempers niets boven ca. 300 Hz.
  groet Toon

 2. Hele boeiende test! Ik leid het volgende er uit af: de IsoAcoustics Gaia voetjes leken de minst interessante oplossing voor speakers met een gesloten kast zoals de 40A. Strakke bas maar onrust in de midrange. Townshend werkt heel goed maar schiet zijn doel wat voorbij, vooral in de bas, en Primacoustic heeft een goede balans.

  Het gewicht speelt ook een rol blijkbaar: https://www.youtube.com/watch?v=OIrUx99ZQfA&t=4160s (koppeling-ontkoppeling wordt besproken vanaf 1h05m).

  • Dag Pieter. In de omgeving waarin we de test gedaan hebben is dit de goede samenvatting. Je zou in je eigen huiskamer met exact dezelfde spullen misschien tot een andere volgorde kunnen komen.

   M.b.t. de Townshend en bas: het is ook smaakgevoelig. Gehoormatig vond ik de definitie van de bas (zonder Subwoofer) met de Townshend op het niveau van de definitie zoals je die hoort in de middentonen van de ATC. Met de Townshend kreeg de bas meer definitie, maar ook hoorbaar meer laag (dieper), met als gevolg dat het middengebied opende.

   Het effect van de Townshend is dat je energie kwijt raakt, of beter: energie die niet doorgegeven wordt aan de fysieke omgeving, behalve dan geluidsgolven in de lucht. Ik heb even naar het stukje film gekeken dat je hierboven hebt gepost en dat bevestigd wat we hoorden. Jaap omschrijft het in de stream als het missen van de ‘impuls respons’: de kick die je krijgt van een bas. Die kick is – één plus één optellend – dus kennelijk het resultaat van enige mate van koppeling met de ondergrond.

   De Zucchero track waarmee we opende was op de bank een geweldig bubbel van muziek waar je in zat, zo hebben we het niet meer gehad nadien. Echter, er was met de Primacoustic zoveel meer swing in de muziek dat, weer naar mijn persoonlijke smaak, dit de inruil tegen definitie en soundstage waard is. Je hebt de ATC’s niet om er een keurig feestje mee te maken, het mag wel rocken 🙂

   Met de IsoAcoustics ging het echt niet lekker. Ik hoorde op een gegeven moment iets wat aan het meevibreren was, links van me, maar ik denk dat ik bijgeluiden van ophanging van de middentonen speaker of de tweeter hoorde. Het geluidsbeeld was scherp en onaangenaam.

   • Dank Martijn! Inderdaad, hier in mijn huiskamer hoor je weer andere dingen natuurlijk. Heb de 40A met de Gaia ii op een tegelvloer. Ik hoor hier best een strakke kick van de bas, zeker als ik vergelijk met de speakers zonder de IsoAcoustics eronder. De ontkoppeling zal niet zo compleet zijn als met de Townshend. Ideaal voor house music zoals wij ze in BE en NL kennen! Maar de energie in de bas zal inderdaad niet zo goed weg kunnen als bij de Townshend. Dat interpreteer ik hier dan als iets minder klaarheid in de midrange. De scherpte hoor ik hier niet of ben ik er gewend aan geraakt? Psycho-acoustics.

    Misschien dat koppeling beter werkt met zwaardere speakers? Dat de energie weg kan maar dat er dan toch nog voldoende impuls response is? De grotere ATC’s worden soms op een marmeren plaat gezet met de spikes eronder. Ik bedoel dan vanaf 50A, die zijn écht zwaar. Deze hebben dan wel weer een baspoort.

    Nu twijfel ik natuurlijk of ik de Primacoustic moet uitproberen! Het zou zonde zijn om die midrange te bezoedelen!

    Groetjes Pieter

    • Proberen kan altijd. Als je deze een week kan lenen, dan kan je zelf horen wat je het meest bevalt.

     Mijn eigen strategie zou zijn om dan zeker 6 dagen te spelen, zonder te wisselen en dan de oude situatie terugbrengen. Je hoort na 6 dagen de dingen die je minder bevallen en als je dan terug gaat naar de oude situatie vallen ineens zaken op die je door gewenning al lang niet meer waarnam.

     Het wordt dan veel makkelijker om te bepalen wat de voorkeur is.

 3. Wat een ontzettend leuke uitzending was dit. Dat dempers zo’n verschil kunnen maken. Op een gegeven moment in de uitzending werd het echt interessant toen jullie gingen filosoferen over koppeling / ontkoppeling in relatie tot gesloten of bas reflex luidsprekers. Graag meer info hier over als dat mogelijk is. Ook vroeg ik mij af of er manieren zijn om met goedkopere middelen aardige resultaten te halen met betrekking tot koppeling of ontkoppeling. Ik hoorde het materiaal ‘ open cell foam’ voor bij komen in de show. Wat is het en kan dat toegepast worden in diy projectjes voor ontkoppeling? Muziek was super. Deze show vraagt om meer…