14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Muziek Album TRPTK releast Rembrandt Frerichs ‘Pianoconcerten Nrs. 1 & 2’

TRPTK releast Rembrandt Frerichs ‘Pianoconcerten Nrs. 1 & 2’

0
TRPTK releast Rembrandt Frerichs ‘Pianoconcerten Nrs. 1 & 2’

TRPTK brengt vandaag een nieuwe CD met Pianoconcerten Nrs. 1 & 2 van Frerichs uit. Uitgevoerd door het Alma Quartet, Dominic Seldis (leden van het Concertgebouworkest), Vinsent Planjer en natuurlijk Rembrandt Frerichs zelf.

Het Utrechtse label TRPTK brengt een bijzonder album uit met daarop de Pianoconcerten Nrs. 1 & 2 van Frerichs. Pianist Rembrandt Frerichs heeft inmiddels fors naam gemaakt in het actuele Nederlandse muziekleven, waarin hij spannende verbindingen aangaat met wereldmuziek, barok en klassiek. Zo introduceerde hij als eerste de fortepiano met de spraakmakende productie ‘The Contemporary Fortepiano’ voor Just Listen REcords. Frerichs grijpt elk mogelijk muzikaal avontuur met beide handen aan en het is dan ook geen wonder dat hij door altviolist Michael Gieler van het Koninklijk Concertgebouworkest werd benaderd om een stuk te schrijven voor diens ‘IJ-Salon serie’, een speelplek waarin naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd en muzikale grenzen worden geslecht.

Improvisatie-element

Samen met het Alma Quartet (allen strijkers van het Koninklijk Concertgebouworkest), contrabassist Dominic Seldis en zijn vaste percussionist Vinsent Planjer sloeg Frerichs een geheel nieuwe en onverwachte weg in. TRPTK: ‘Hij bracht het improvisatie-element terug in de klassieke muziek: een praktijk die in de tijd van Mozart en Beethoven gebruikelijk was. Componisten schreven toen hun orkestpartijen uit en bedachten hun solopartij tijdens de uitvoering. Frerichs volgt dit stramien in zijn eerste twee pianoconcerten. Hij hanteert een ‘black page’ met voorgeschreven noten voor de strijkers en laat zich vanuit een ‘white page’ samen met slagwerker Planjer door het moment inspireren. De muzikale fantasie krijgt de vrije loop en door dit bijzondere uitgangspunt zal elke uitvoering anders zijn’.

Elementen uit jazz

Als je iets proeft bij de pianoconcerten van Frerichs dan is het volgens TRPTK ‘een frisheid en vernieuwingsdrang, zoals we die vonden bij de pioniers uit het begin van de vorige eeuw: Ravel, Debussy, Gershwin, Bartók en Stravinsky. Uiteraard horen we ook veel elementen uit de jazz terugkomen, zoals een aanstekelijk gevoel voor timing en groove en de lineaire improvisaties van de legendarische Lennie Tristano. Frerichs slaagt er overtuigend in de grenzen tussen klassieke en geïmproviseerde muziek op te heffen. Zijn muziek heeft een unieke drive waarin we weer de authentieke strijd tussen solist en orkest voelen. Een ervaring die je na beluistering van dit unieke album ook live wil meemaken. Hou de concertagenda’s maar in de gaten’.

 

24-4-22         Utrecht             TivoliVredenburg

21-5-22          Amsterdam      Muziekgebouw a/h IJ

1-10-22           Leiden              Stadsgehoorzaal – Aalmarktzaal

18-2-22          Ede                  Cultura