12.2 C
Haarlem
donderdag, juni 1, 2023
Home Hi-Fi MIT-techneuten bedenken ultra-platte speaker

MIT-techneuten bedenken ultra-platte speaker

0
MIT-techneuten bedenken ultra-platte speaker

Onderzoekers van het befaamde MIT hebben een ultra-platte luidspreker bedacht die je simpelweg op elk oppervlak kunt plakken.

MIT-wetenschappers hebben een doorbraak bereikt op het vlak van de ultra-platte luidspreker. Eerdere concepten van de dunnefilm-speaker vereisten dat het membraan vrij opgehangen was om geluid voort te kunnen brengen. De nieuwe speaker is opgebouwd rondom een dunne film van piëzo-elektrisch materiaal, voorzien van minuscule bubbeltjes die elk afzonderlijk trillingen produceren. Een extra laag over de film zorgt voor afstand tussen bubbels en de buitenwereld, wat het geheel prima geschikt maakt voor dagelijks gebruik. De ‘bubble-truc’ maakt het mogelijk dat de speaker op elk oppervlak werkt, en als bijvoorbeeld een sticker gefabriceerd kan worden.

Vele toepassingsmogelijkheden

Extra voordeel van de aldus bedachte platte speaker is, dat deze veel minder vermogen vergt dan een vergelijkbare traditioneel opgebouwde luidspreker. Toepassingen zijn legio. Denk aan – zoals de onderzoekers zelf al noemen – als stickers geplakte speakers in een vliegtuigcockpit die anti-geluid produceren voor een heerlijk rustige werkomgeving bijvoorbeeld. Omdat de speakers ook ultrasoon geluid kunnen produceren, behoort inzet als plaatsbepalende hulpmiddelen (denk aan de vleermuis) eveneens tot de mogelijkheden. Het productieproces is simpel, dus heel duur hoeft het allemaal niet te worden. Meer informatie plus een demonstratie alhier.