19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Streaming Audio Netwerk Synology RT6600ax Wifi 6-router

Synology RT6600ax Wifi 6-router

0
Synology RT6600ax Wifi 6-router

Synology introduceert de RT6600ax Wifi 6-router en presenteert daarnaast een grote update voor het router-besturingssysteem SRM.

Een router vormt de basis voor welk (thuis)netwerk dan ook. En daarbij zijn zaken als stabiliteit, doorvoersnelheid en bereik ook voor audioliefhebbers van groot belang. De nieuwe Synology RT6600ax heeft veel te bieden. Deze router is een op hoge snelheden en beveiliging gerichte router die is ontworpen om huishoudens en kantoren te voorzien van snelle en veilige connectiviteit. Ondersteund door de nieuwe Synology Router Manager (SRM) 1.3 (1) is de RT6600ax volledig uitgerust om de uitdagingen van moderne netwerkomgevingen aan te gaan, waaronder de enorme toename van aangesloten apparaten en de daaruit voortvloeiende noodzaak om gebruikers te beschermen tegen steeds toenemende bedreigingen van de veiligheid.

Ontworpen voor prestaties en stabiliteit

Synology’s eerste Wi-Fi 6-gecertificeerde router, RT6600ax levert betrouwbaardere Wi-Fi dankzij betere gegevenscodering, bundelvorming, planning en signaalisolatie. Een 2,5GbE-poort, configureerbaar voor WAN- of LAN-implementatie, stelt gebruikers in staat gebruik te maken van Multi-Gig internetverbindingen of krachtige apparaten zoals een NAS, evenals een snelle draadloze backhaul. Een quad-core 1,8 GHz processor zorgt voor hoge verbindingssnelheden en een snelle werking, zelfs wanneer meerdere apparaten zijn aangesloten en alle functies zijn ingeschakeld.

Tri-band

Tri-band technologie werkt samen met Smart Connect om de distributie van apparaten te optimaliseren en knelpunten in de gegevensoverdracht te elimineren. Compatibiliteit met het onlangs gelicentieerde 5,9 GHz-spectrum(2) ontsluit niet-DFS-kanalen op 80 en 160 MHz voor een gecombineerde 6,6 Gbps aan draadloze doorvoer,(3) hogere gelijktijdige verbindingen en snellere VPN-serverprestaties.

Bouwen aan een degelijk netwerkfundament

RT6600ax wordt aangedreven door SRM 1.3, de nieuwste versie van Synology’s intuïtieve besturingssysteem voor routers. Met verbeteringen en toegevoegde functionaliteiten die de netwerkbeheermogelijkheden sterk uitbreiden, voldoet SRM 1.3 aan de vraag naar betere beveiliging en meer flexibiliteit die kenmerkend is voor de moderne netwerkomgevingen. De optie om tot vijf afzonderlijke netwerken te creëren, elk beschikbaar voor het mappen van maximaal drie Wi-Fi-SSID’s, maakt het eenvoudig om de beveiliging te versterken bij het beheer van multifunctionele netwerkomgevingen.(4) One-way firewallregels kunnen onafhankelijk voor elk netwerk worden geconfigureerd om de connectiviteit van en naar minder veilige apparaten, zoals IoT-apparatuur, te beperken, terwijl ondersteuning voor de 802.1q-standaard de integratie in bestaande netwerken in router-, AP- en meshconfiguraties vereenvoudigt.(5)

Uitgebreide hulpmiddelen voor beter internet

De nieuwste update brengt ook de vele toepassingen van SRM voor webfiltering, verkeersbeheer en toegang op afstand naar de nieuwe generatie Synology-routers.

Safe Access

Per gebruiker kunnen profielen worden geconfigureerd om de tijd die online wordt doorgebracht te beperken of het browsen te blokkeren wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Apparaten die aan hetzelfde profiel zijn toegewezen, delen dezelfde set regels voor internettoegang, zonder dat herhaalde handmatige configuratie nodig is. Voor apparaten die niet aan een gebruiker toebehoren, maar toch internettoegangscontrole en -auditing vereisen (bijv. gast- of nieuwe apparaten), zijn ook netwerkspecifieke profielen beschikbaar.

Ouderlijk toezicht

Functies voor ouderlijk toezicht omvatten het beperken van de gebruikstijd van internet (volgens een schema of volgens een op quota gebaseerd systeem), het uitfilteren van hele categorieën websites of specifieke domeinen via lijsten met toestemmingen/blokkeringen, en het beperken van ongepaste zoekresultaten met veilige zoekopties voor YouTube, Google, Bing, en DuckDuckGo. De beveiliging wordt verbeterd door netwerkbrede dreigingsblokkering via DNS & IP Threat Intelligence Database en ondersteuning voor Google Safe Browsing.(6)

Verkeersbeheer

Beschikbare bandbreedte kan worden verdeeld over aangesloten apparaten, waarbij prioriteit wordt gegeven aan een enkele klant of toepassing wanneer specifieke behoeften ontstaan. Real-time en historische gegevens ondersteunen granulaire auditing, met verkeersrapporten die automatisch of op verzoek worden gegenereerd en eenvoudig kunnen worden gedeeld in CSV- of HTML-indelingen.

VPN Plus

Werknemers die op afstand werken en hybride teams kunnen gebruik maken van SRM’s reeks van remote connectivity tools om toegang te krijgen tot intranet-only websites rechtstreeks vanuit hun browser (WebVPN), het opzetten van high-performance verbindingen met een speciale klant over verschillende protocollen (SSL VPN), het overbruggen van meerdere locaties voor het eenvoudig delen van middelen over verschillende netwerken (Site-to-Site VPN), en het op afstand bedienen van apparaten die geschikt zijn voor de RDP / VNC-standaard (Remote Desktop).

Krachtiger mobiel beheer

Een revisie van SRM’s mobiele app, de DS router, zorgt voor een verbeterde netwerkbeheer ervaring voor onderweg. De 2.0 versie(7) brengt functionaliteiten die voorheen alleen voor SRM beschikbaar waren naar de smartphone, waaronder het aanmaken van nieuwe draadloze netwerken, het configureren van webfiltering en ouderlijk toezicht, het instellen van schema’s voor verkeersbeheer, en nog veel meer.

Beschikbaarheid en prijs

RT6600ax is per direct te koop in Australië, Canada, Europa, Hongkong, Japan, Nieuw-Zeeland, Taiwan en de Verenigde Staten. De adviesprijs is €269 (exclusief BTW).

Noten

(1) SRM 1.3 is momenteel alleen beschikbaar op RT6600ax eenheden. De beschikbaarheid zal later dit jaar worden uitgebreid naar de andere Synology-routers – MR2200ac en RT2600ac.
(2) Afhankelijk van lokale draadloze regelgeving.
(3) Prestatiecijfers zijn verkregen via interne tests door Synology. De werkelijke prestaties kunnen variëren afhankelijk van de testomgeving, het gebruik en de configuratie.
(4) Meerdere SSID’s per netwerk zijn alleen beschikbaar als de Smart Connect-functie is uitgeschakeld.
(5) Ondersteuning voor het verbinden van RT6600ax met MR2200ac- en RT2600ac-routers van de vorige generatie zal in H2 2022 worden toegevoegd.
(6) Een API-sleutel is vereist om Google Safe Browsing te activeren.
(7) DS-router 2.0 zal beschikbaar zijn voor alle apparaten met SRM 1.2 of nieuwer.