12.8 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi Yamaha presenteert R-N2000A en NS-2000A

Yamaha presenteert R-N2000A en NS-2000A

0
Yamaha presenteert R-N2000A en NS-2000A

Yamaha introduceert vandaag op de High End in München de de Hi-Fi 2000 Serie in de vorm van de R-N2000A en NS-2000A.

De Yamaha Corporation onthult haar nieuwe Hi-Fi 2000 serie – de R-N2000A Netwerk Receiver en het NS-2000A vloerstaande Luidsprekersysteem. Met de volledige analoge Hi-Fi technologie van de Hi-Fi 5000 en 3000 serie als erfenis, luiden deze nieuwe componenten volgens de fabrikant ‘de volgende generatie van het digitale tijdperk in. Comfortabel en makkelijk genieten van een enorme verscheidenheid aan muziek met echte Hi-Fi kwaliteit in de eigen huiskamer’.

Kernwaarden

‘De kernwaarden van Yamaha Audio—Tonale Balans, Dynamiek, en Afbeelding—krijgen hun weerslag in de zoektocht naar True Sound, en geven vorm aan de intenties van de artiest om de luisteraar te raken. We hebben het over een uniek superieure geluidskwaliteit die is voortgekomen uit de fusie van twee fundamentele technologieën – akoestiek en elektronica – een prestatie die alleen Yamaha zou kunnen behalen, daar het excelleert in alles dat met geluid en muziek te maken heeft. Van het maken van muziekinstrumenten tot professionele audio-apparatuur. Het resultaat is een diepgaande muzikale beleving die zo realistisch is dat het aanvoelt alsof de artiest recht voor je staat, zo laat Yamaha weten.

R-N2000A

De R-N2000A Netwerk Receiver laat u genieten van praktisch alle muzikale content, van streamingdiensten tot bronnen met ultra-hoge-resolutie, samenkomend in één, uitgebreid entertainment center. ‘Met een variëteit aan technologieën afkomstig van onze vlaggenschip Hi-Fi versterkers, én een compleet pakket aan functionaliteiten om van al je favoriete muziekbronnen en -content te kunnen genieten, hebben we er ons van vergewist dat de R-N2000A de hoogste audiokwaliteit biedt’, aldus Yamaha.

Calibratie

De R-N2000A is uitgerust met Yamaha’s eigen automatische kalibratietechnologie genaamd YPAOTM (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer). Om de positie van de artiest en de muziekinstrumenten zo precies mogelijk weer te geven, en de delicate nuances en atmosfeer van de ruimte te vatten, corrigeert YPAO de verschillen in waarneming van het geluid, veroorzaakt door invloeden op de akoestiek van materialen en fysieke afstanden tot de muren. In de woorden van de fabrikant: ‘Het optimaliseert het geluid in de luisteromgeving met de allerhoogste precisie – essentieel voor echt Hi-Fi geluid – en transformeert de huiskamer in de ideale luisterkamer. Het geluidsbeeld krijgt nog eens extra verdieping door de toepassing van grote ringkerntrafo’s, beroemd door de topmodellen Yamaha versterkers. Het gebruik van de ES9026PRO D/A converter van ESS Technologies zorgt ervoor dat het geluidsbeeld accuraat gereproduceerd wordt met een natuurlijke en ruimtelijke afbeelding en een sensatie van openheid’.

Dynamiek

In plaats van het geluid simpelweg luider weer te geven, weet de R-N2000A het gevoel van dynamiek te vergroten, zo schrijft Yamaha: ‘Deze dynamiek geeft krachtig het verschil weer tussen dramatische stiltes en beweging in muziek. Om dit te bewerkstelligen hebben we op effectieve wijze het concept van “Mechanical Grounding”, afkomstig van onze top Hi-Fi modellen, toegepast. Het concept begint letterlijk aan de voet, door deze vast te monteren aan het chassis. Vervolgens gebeurt hetzelfde met het grote koellichaam, de ringkerntransformator, en de blokcondensatoren. Dit ontwerp voorkomt ongewenste vibraties en resulteert in een krachtig en zeer expressieve respons van de lage frequenties en laten je het laag echt voelen’.

Tonale Balans

Om alle sonische elementen en frequenties, van muziekinstrumenten tot vocalen op alle toonhoogtes, zo natuurgetrouw mogelijk weer te kunnen geven, en de specifieke harmonie in de muziek uit te vergroten, is zowel het versterkings- als het stroomgedeelte van het ontwerp opzettelijk gescheiden van de aarde. Yamaha: ‘De perfect symmetrische bouw, inclusief onze eigen “Floating and Balanced” eindversterker-technologie – die de effecten van de kleinste fluctuaties in voltage en externe aardingsruis volledig opheft – zorgt voor een superieure signaal/ruisverhouding en kanaalscheiding en laat een opmerkelijk expressieve energie horen in de weergave van alle muziekinstrumenten’.

MusicCast

Omdat de R-N2000A is uitgerust met Yamaha’s MusicCast netwerksysteem, heeft de gebruiker alle gemakken van het moderne luisteren naar de lievelingsmuziek overal in huis en van alle denkbare bronnen, zoals lossless muziek op bijzonder hoge kwaliteit en in hoge resolutie van diensten als Amazon Music HD, Apple Music, Spotify, etc, etc. Om naast de oren ook de ogen te verwennen beschikt de R-N2000A over prachtige, analoge VU-meters en een high-def OLED display die een visuele indicatie van de muzikale dynamiek geven. Zo ontstaat een unieke mix zijn van modern digitaal en ouderwetse nostalgie. De high performance USB-DAC laat u volgens de fabrikant ‘het beste uit je favoriete hi-res audiobronnen halen en de HDMI met ARC (Audio Return Channel) zorgt voor de beste en handigste verbinding met de TV’.

N-S2000A

Met de creatie van de NS-2000A heeft Yamaha haar rijke verleden van instrumentbouw, inclusief piano’s, naar eigen zeggen ‘samen laten komen met de laatste technologieën. Gebruik makend van hun specifieke kennis, technologie en conceptdesign, opgedaan met het ontwikkelen van de topmodellen, halen onze nieuwe Hi-Fi speakers het allerhoogste niveau van sonische expressie’.

Tonale Balans

‘Als beroemd instrumentmaker is Yamaha zeer gepassioneerd om ook in de audiolijnen de geluiden voortgebracht door de muziekinstrumenten zo getrouw mogelijk weer te geven. Om dit mogelijk te maken met de nieuwe N-S2000A hebben we geput uit het ontwerp van onze vlaggenschipmodellen om zo een consistente toonkleur – of tonale balans – te kunnen bereiken over het gehele frequentiespectrum. De NS-2000A maakt voor iedere luidsprekerunit gebruik van de nieuw ontwikkelde Harmonious Diaphragm, die uit een mix van ZYLON en spar bestaat. Terwijl ZYLON beschikt over uitstekende eigenschappen op het gebied van snelheid, interne dissipatie en souplesse, is spar het hout van voorkeur voor de klankborden van vleugels en essentieel voor de weergave. Deze blend zorgt voor een accurate en waarheidsgetrouwe tonale expressie over het gehele geluidsspectrum en laat de harmonie van het geluid voor zich spreken en de muziek rijker en mooier klinken’, zo lezen we in het persbericht van Yamaha.

Dynamiek

Het vervolgt: ‘Om de behuizing te optimaliseren voor een hoge mate van dynamiek, hebben we state-of-the-art luidsprekerontwerp-technologie toegepast, gebruik makend van laser vibrometers, ons bekend van de R&D in instrumentbouw, en FEM (Finite Element Method) analyse. Het tussenschot in de behuizing is optimaal verstevigd om ervoor te zorgen dat LF-respons rotsvast is en zorgt voor een zekere en comfortabele basis voor de muziek en in staat een enorm geluidsbeeld te creëren’.

Acoustic absorber

Om de ideale afbeelding van audiobronnen te kunnen recreëren, maakt Yamaha gebruik van haar eigen “Acoustic Absorber”, ‘een unieke resonantiebuis die staande golven in de behuizing elimineert en de noodzaak om absorberend materiaal toe te passen minimaliseert. Op deze manier wordt het realisme van de muziek niet doodgeslagen, een gevaar dat schuilt in de toepassing van geluidsabsorberende materialen en worden energieniveau en dynamiek in stand gehouden. Verder hebben we twee speciaal gevormde buizen, genaamd R.S. (Resonance Suppression) Chambers, achter de luidsprekerdiafragma’s gemonteerd om ongewenste resonanties op te heffen — wederom excessief gebruik van absorberende materialen voorkomend. Door het toepassen van deze door Yamaha gepatenteerde technologieën wordt de originele muziek levendig gereproduceerd, zonder negatieve effecten op de minutieuze signalen van de muziekbronnen’.