17 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Muziek De Zomer van Stan Vreeken

De Zomer van Stan Vreeken

0
De Zomer van Stan Vreeken

Zanger, liedjesschrijver en theatermaker Stan Vreeken gaat weer een drukke zomer tegemoet, hij staat onder meer op De Parade.

Druk wordt het inderdaad voor Stan Vreeken. Allereerst komt op 17 juni zijn volgende EP uit, met daarop de liedjesreeks Endlings – soulvolle popliedjes over de laatste exemplaren van uitgestorven (dier)soorten. Daarnaast speelt Stan zijn nieuwste muziektheatervoorstelling OEIRAPOEROE maar liefst zeventig keer op theaterfestival De Parade. Tot slot zullen ook de zes songs uit die voorstelling – zes donkere variaties op het liefdesliedje – uitkomen als concept-EP.

ENDLINGS (EP)

In 2019 en 2020 speelde Stan Vreeken zijn eigen muziekvoorstelling Lonesome George. De Volkskrant (****) noemde het een ‘ontroerend miniatuurtje van liedjes en monoloogjes over eindelingen’ (endlings in het Engels). Zo was Lonesome George de laatste Galapagosreuzenschildpad die ooit leefde. Martha was de laatste trekduif ooit. En het Ayapaneco is een taal die met uitsterven bedreigd wordt.

Speels en soulvol

Deze EP lag al een tijdje op de plank. Maar vanwege de bekende pandemische beslommeringen duurde het eventjes voor de productie helemaal afgerond kon worden. Inmiddels is alles af, en presenteert Stan Endlings met veel enthousiasme aan de wereld. Hij produceerde de vijf liedjes samen met drummer/multi-instrumentalist Mats Voshol (Matsu Fox), die ook de mix voor zijn rekening nam. Het is een speelse en soulvolle EP geworden waarop Stan thema’s als vergankelijkheid en extinctie op een voor hem kenmerkende vrolijkmakend droefgeestige wijze benadert.

De single Lonesome George verscheen al op 22 april. De hele EP verschijnt op 17 juni op alle grote online streamingsdiensten en wordt uitgebracht via boutique distributor LAB-Music.

* Stan bracht hetzelfde materiaal tijdens de lockdown uit als live-video registratie.

OEIRAPOEROE (VOORSTELLING EN EP)

Na eerdere successen met SLUMBERLAND en Lonesome George staat Stan Vreeken weer op theaterfestival De Parade. Dit keer met de muziekvoorstelling OEIRAPOEROE. De Oeirapoeroe staat ook wel bekend als ‘Koning van de Liefde’. Hij zingt maar ééns per jaar en áls ie zingt is de hele wereld stil. Wie hem hoort zou een lang en gelukkig leven leiden. Maar er wordt óók gezegd dat je hem pas hoort zingen wanneer je sterft.

OEIRAPOEROE is een soulvol popconcert, een sprookje én een liefdesverklaring in één. Stan schreef het concept, de tekst én de muziek van deze gloednieuwe muziekvoorstelling – daarbij uiteraard weer bijgestaan door zijn vaste compagnon: acteur Jorn Heijdenrijk. Voor de muziek heeft Stan zich laten inspireren door de betoverende melodieën van een mysterieus zangvogeltje uit het Amazonegebied, over wie de meest tragische (liefdes)mythes rondgaan: de uirapurú.

Stan Vreeken wordt muzikaal weer bijgestaan door een geweldige band, bestaande uit Mats Voshol (drums), Dave Wismeijer (bas) en Floris van der Vlugt (saxofoon, klarinet en toetsen).

OEIRAPOEROE speelt op De Parade op:

  • 22 t/m 26 juni in Eindhoven
  • 7 t/m 11 juli in Den Haag
  • 28 juli t/m 2 augustus in Utrecht
  • 19 t/m 23 augustus in Amsterdam.

Na de zomer verschijnt de muziek uit OEIRAPOEROE ook online.