20.6 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi Accessoires HDMI 2.1a: langere kabels mogen

HDMI 2.1a: langere kabels mogen

0
HDMI 2.1a: langere kabels mogen

De lengte van HDMI 2.1-kabels was beperkt tot een lengte van maximaal een paar meter, maar met de nieuwe 2.1a-standaard gaat dat drastisch veranderen.

De zeer hoge doorvoersnelheden die bij HDMI 2.1-data horen, zorgen voor fysische beperkingen qua kabellengte. Om kabels van meer dan een paar meter te kunnen gebruiken, is een HDMI-versterker nodig. Binnenkort niet meer, dankzij de HDMI 2.1a-standaard. Hierin zijn actieve kabels voorzien, die vanuit de HDMI-aansluiting zelf gevoed worden. Geen losse voeding of versterkers meer nodig dus, wat altijd prettig is. Wel geldt dat de oplossing eenrichtingverkeer betreft. Ofwel: er is duidelijk aangegeven welke kant van de kabel op de ‘zender’ ingeprikt moet worden en welke op de ‘ontvanger’. Ook moet de bron overweg kunnen met 2.1a, anders gaat het niet werken. Momenteel geldt dat er zowel geen kabels als bronnen bestaan die dit kunnen. Maar dat gaat ongetwijfeld snel veranderen nu. En helemaal bij de pakken neerzitten omdat u een ‘oude’ bron in bezit hebt is natuurlijk nergens voor nodig: er zijn altijd nog de nu gangbare oplossingen beschikbaar.