20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Home Cinema - Custom Install KRO-NCRV docu over klimaatrebellen

KRO-NCRV docu over klimaatrebellen

1
KRO-NCRV docu over klimaatrebellen

Af en toe eens een beetje brainfood kan nooit kwaad, en in de wereld van streamen én live tv is genoeg te vinden, zo bewijst KRO-NCRV weer eens.

Of u nou live kijkt of via een streamingdienst als NLZIET: documentaires blijven toch interessante dingen. Ze kunnen uw mening vormen, bevestigen of u juist eens een beetje inzicht geven in de mening van anderen. Zonder dat u het daar dan weer per se mee eens hoeft te worden. Vandaar dat docu’s hier zo af en toe eens voorbijkomen, het zijn toch een beetje de meer ‘high end’-vormen van radio en televisie maken. Kortom: zet komende donderdag 16 juni 22.00 uur vast in de agenda, als u live wilt kijken naar de nieuwe KRO-NCRV documentaire ‘Klimaatrebellen, tussen hoop en wanhoop’.

Angst

Steeds meer twintigers en dertigers realiseren zich dat hun toekomst op het spel staat, als er niet nú iets verandert aan het klimaat. Dat pijnlijke besef leidt bij meer en meer jonge mensen tot gevoelens van angst, verdriet, stress en wanhoop. Soms zo erg dat ze twijfelen of ze zelf nog wel kinderen op deze wereld willen zetten. KRO-NCRV 2Doc: Klimaatrebellen, tussen hoop en wanhoop is een portret van een strijdbare jonge generatie.

Extinction Rebellion

Filmmaker Ingeborg Jansen volgt Sebastiaan, Merijn, Sandra, David en Ayla: vijf jonge mensen die niet meer kunnen aanzien hoe de aarde steeds minder leefbaar wordt. Zij hebben zich aangesloten bij klimaatactiegroep Extinction Rebellion, een organisatie die bewust en op een vreedzame manier de wet overtreedt om aandacht te vragen voor de ongekende klimaat- en ecologische crisis. Met hun acties willen ze mensen bewust maken van de noodzaak van verandering en wat nodig is om bijvoorbeeld de afname van groen en biodiversiteit op de aarde te stoppen.

Arrestatie of strafblad

De vijf klimaatrebellen rouwen om deze alarmerende realiteit en komen in opstand voor maatregelen om het tij te keren. Want wie heeft daarover meer recht van spreken dan de jonge mensen die hun toekomst in gevaar gebracht zien worden? Jonge mensen die geen schuld hebben aan de klimaatcrisis, maar wel met de gevolgen ervan moeten omgaan? De actievoerders in de documentaire zijn allemaal tot dezelfde conclusie gekomen: je stem laten horen is het enige wat nu zin heeft. Er is dan ook weinig waarvoor ze terugschrikken in hun strijd: nachtelijke campagnes, acties op grote hoogte en zelfs arrestaties of een strafblad. Alles voor een betere planeet.

Klimaatrebellen, tussen hoop en wanhoop is geproduceerd door Witfilm in samenwerking met KRO-NCRV. De film kwam tot stand met steun van CoBO en is mede mogelijk gemaakt door Het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

2Doc: Klimaatrebellen, tussen hoop en wanhoop, donderdag 16 juni om 22.20 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

1 REACTIE

  1. “ Jonge mensen die geen schuld hebben aan de klimaatcrisis”

    Ik als 53 jarige zie toch ook erg, maar dan ook wel erg veel jongeren waarbij ik denk dat ze niet zo echt veel om het klimaat geven. Denk daarbij aan al dat zwerfafval in de vorm van lege plastic flesjes en blikjes energie drank, chipszakken en noem het allemaal maar op. Hier in de buurt heeft men van die afvalkorven op fietsroutes naar scholen neergezet om te proberen het enigszins in de perken te houden en daaromheen ligt natuurlijk, zwerfafval. Ze proberen het dus soms wel. Niet dat ik de mening heb dat alle jongeren zo zijn maar ik heb ook niet de mening dat het overgrote deel van de jongeren zich daar nu echt zorgen over maken. Een groep(je) jongeren vinden die zich hier wel druk om maken is zo gevonden maar ik vind dan ook weer niet dat men het beeld moet proberen te schetsen dat het overgrote deel van de jongeren zich hier nou echt druk om maakt en zelf hun steentje bijdragen door bewust met het milieu om te gaan.

    Wel een goed stukje leesvoer overigens ?.