10.6 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Home Cinema - Custom Install QLED, maar dan ‘echt’ op komst?

QLED, maar dan ‘echt’ op komst?

0
QLED, maar dan ‘echt’ op komst?

Normaal gesproken worden QLED’s in ‘QLED’-tv’s niet als afzonderlijke beeldpunten gebruikt, maar dat gaat wellicht eindelijk veranderen.

Toen QLEDS ofwel Quantum LED’s werden aangekondigd, zag iedereen een gouden toekomst voor ze op tv-schermen. Dit type LED is namelijk gewoon ‘chemisch’ en niet organisch van opbouw zoals de OLED. Wat betekent dat ze een veel langere levensduur hebben, wat altijd prettig is. En dat bij minstens dezelfde lichtopbrengst en contrastverhoudingen als OLED’s. Vreemd genoeg kwamen die echte QLED-displays maar niet van de grond. In plaats daarvan worden Quantum LED-tv’s verkocht die die onderdelen helemaal niet als pixels in het scherm verwerkt hebben. Alles wat nu onder die noemer wordt verkocht heeft namelijk een laag QLED’s tussen achtergrondverlichting en traditioneel LCD-scherm geplaatst, ter verhoging van contrast.

Makkelijk en goedkoop

Er is echter hoop: de Chinese fabrikant BOE (hier een Engelstalig onderdeel van de verder nagenoeg Chinese site) heeft een 8K AMQLED-display ontwikkeld dat gebaseerd is op écht op het scherm geplaatste QLED’s. De fabrikant laat weten dat de levensduur van dit scherm beduidend langer is dan dat van OLED-panelen. Alles kan geproduceerd worden met een inkjet-printer, wat het makkelijk en goedkoop te produceren maakt. Eindelijk dus die doorbraak…?