TRPTK CD-release ‘Kurkuma’ door Irene Sorozábal

0
TRPTK

Platenlabel TRPTK heeft vandaag de nieuwe CD ‘Kurkuma’ van Irene Sorozábal uitgebracht, een mix van uiteenlopende genres en invloeden.

Weinig muzikanten zijn zo veelzijdig als de uit Spanje afkomstige blokfluitiste en mezzosopraan Irene Sorozábal (Madrid, 1996). Niet alleen is ze een vooraanstaand lid van het renaissance blokfluit consort The Royal Wind Music, ook kun je haar aantreffen in het Groot Omroepkoor, Capella Amsterdam en Bachkoor Holland. Op evenementen als de Gaudeamus Muziekweek, het Amsterdam Fringe Festival en Oude Muziek Utrecht vind je haar regelmatig op het podium.

Avontuurlijke inslag

Sorozábal, die ook graag componeert, heeft een avontuurlijke inslag en zoekt in haar in haar muzikale uitingen graag de vrijheid op. Ze improviseert maar al te graag en heeft een grote affiniteit met jazz en volksmuziek. In haar eigen werk zoekt ze naar een passende synthese van deze uiteenlopende invloeden en genres. Iets wat zeker goed te horen is op haar debuut ‘Kurkuma’ op het TRPTK label. Op dit album onderzoekt ze hoe je uitdrukking kunt geven aan kwetsbaarheid, een meer dan bijzonder uitgangspunt.

Vele eeuwen muziek samenvattend

De bezetting van haar ensemble zou zo uit de jazz afkomstig kunnen zijn, met trompettist Kirsi-Marja Harju, pianist Adrián Moncada, contrabassist Pedro Ivo Ferreira en drummer George Hadow. Maar Sorozábal laat zich niet in een bepaalde stijl of traditie drukken en gebruikt alle invloeden voor een nieuw en buitengewoon origineel bouwwerk. Haar verhaal vat vele eeuwen muziek samen en vormt eigenlijk een nieuwe taal, die ogenschijnlijk lieflijk klinkt maar waar een diepere inhoud achter schuilgaat. Een aspect dat misschien nog het meest voor het voetlicht komt in ‘Nana’, een collectieve improvisatie die balanceert op de rand van breekbaarheid, met een hoofdrol voor haar stem. “Ik ben erg blij met het resultaat”, merkt Sorozábal op.

Sculpturen in cd-booklet

De productie is bijzonder goed verzorgd en de sculpturen in het booklet door Kalliopi Ioumpa vormen een perfecte toevoeging aan de songs. “Het is heerlijk om met andere kunstvormen samen te werken”, vertelt Sorozábal. “En tot slot wil ik nog een pluim uitdelen aan TRPTK voor hun natuurlijke en eerlijke opname. Je zit echt in de muziek.”