13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Accessoires Audioquest Diamond en Coffee digitale interlink – DBS probleem opgelost

Audioquest Diamond en Coffee digitale interlink – DBS probleem opgelost

12
Audioquest Diamond en Coffee digitale interlink – DBS probleem opgelost

Een paar weken terug hebben we een artikel geplaatst over metingen aan coaxiale kabels. Bij dit snelle experiment kwam een probleem in de Audioquest Diamond naar boven. Inmiddels hebben we – samen met Audioquest – het probleem gevonden en is er een oplossing gevonden. Bezitters van deze kabels kunnen gratis de dbs-kastjes omwisselen.

Bij de metingen kwam een vervelend probleem in de kabel bovendrijven. Nu was dit probleem in ons geval tweeledig: wij hadden één van de eerste versies met een lekje in de afscherming. Daardoor werd het probleem vergroot. Daarnaast hadden wij een versie met een condensator in het DBS-systeem. Dat werkt niet goed op deze coaxiale kabels. De capaciteit wordt te groot waardoor de kabel gaat filteren. Dat vervormt de blokgolf, wat weer een probleem kan opleveren in de datatransmissie.

We hebben een week of twee met Garth Powell van Audioquest heen en weer gemaild met metingen om te bevestigen waar het probleem zit én Garth Powell heeft tevens een oplossing gevonden. Zonder de condensator is het opgelost. Wij hebben vervolgens van Audioquest een gemodificeerde kabel met het nieuwe DBS-kastje ontvangen om te verifiëren of het bij ons ook correct meet. We kunnen bevestigen dat het probleem is opgelost.

Garth Powell: “The Coaxial and BNC digital Diamond cable still works very well and sounds superb with that new carbon series DBS circuit, but what I had not tried was comparing the older circuit to the new one with the RF trap filter on these two specific digital cables. In the case of the digital coaxial and balanced designs, the two independent anode and cathode leads are by necessity in very close proximity to the primary signal leads. If the frequency is high enough, some of the RF trap filtering circuit capacitively couples into the primary cable (though only by a fraction).

Still, in the case of a digital coaxial cable, even though the filtering that is apparent in your square-wave test is in an area that is far from material for passing the primary SPDIF signal, the resultant phase shift could affect jitter slightly.  Thus, we are removing the filter from the DBS circuit for those four (and ONLY those four cables).  Diamond and Coffee AES/EBU and Digital Coax.”

Metingen gemodificeerde kabel

 

Omwisselen

Audioquest biedt bezitters van de Audioquest Diamond en Coffee digitale kabels (XLR en coaxiaal) de mogelijkheid de DBS-kastjes om te wisselen. Een keurige oplossing als je het ons vraagt! Voor meer details en informatie: neem contact op via [email protected]

12 REACTIES

  1. Ik vraag me af hoe de metingen geweest zouden zijn met geinactiveerde DBS.
    Il heb een AQ HDMI Mocha, niet langer in hun productgamma, en was daar niet tevreden over. Door de battery pack te verwijderen om de DBS te inactiveren vond ik het resultaat veel beter. Ik moet daaraan wel toevoegen dat ik HDMI uitsluitend gebruik voor historische opnamen.

      • Audioquest stelt dat met het weglaten van de condensator in het hoogfrequent filternetwerkje van het dbs kastje een afdoende oplossing wordt geboden aan de gebruikers van de Coffee en de Diamond AES/EBU en rca kabels, en ontkent daarmee de negatieve impact van genoemd dbs systeem op de overige typen kabels. Dat laatste doet veel gebruikers toch wel de wenkbrouwen fronsen. Zo heb ik zelf inmiddels ruim een jaar geleden luisterproeven gedaan, waarbij ik de weergave tussen een Diamond LAN kabel mét dbs ( de carbon versie ) heb vergeleken met die zónder dat systeem, door simpelweg het stekkertje los respectievelijk weer vast te maken, dus nog ruim voordat de metingen van Jaap Veenstra het daglicht zagen, waarmee placebo effect kan worden uitgesloten. Resultaat: ik speel nu uitsluitend zónder dat dbs kastje, omdat de weerga zónder dat systeem reproduceerbaar schoner en vloeiender is. Voor details van mijn vergelijkingen verwijs ik graag naar de reacties onder het kopje Eye-pattern metingen door Jaap Veenstra. De oplossing van Audioquest geldt dus slechts voor een beperkte groep gebruikers, waarmee de overigen volledig worden genegeerd. Jammer, een gemiste kans!