14.6 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Personal Audio Bluetooth LE op komst

Bluetooth LE op komst

4
Bluetooth LE op komst

Bluetooth LE moet afrekenen met een aantal tekortkomingen van de voorgaande versies, zo is onder meer voorzien in een betere geluidskwaliteit.

Het standaard A2DP-geluidsprofiel van diverse generaties Bluetooth is niet om over naar huis te schrijven. Zelfs een niet-audiofiel hoort de tekortkomingen makkelijk. Bluetooth LE (Low Energy), de nieuwste versie van het draadloze protocol heeft een nieuw standaard audioprofiel aan boord: LC3. Dat betreft nog steeds een lossy codec, maar wel eentje die wat meer aan de moderne tijd is aangepast. Zo wordt een snelheid van 192 kbps ondersteund, wat beduidend hoger is dan het oude A2DP-systeem. Ook moet de vertraging veel minder zijn: van 100 ms naar 10 ms. Andere nieuwtjes zijn de mogelijkheid om een grote hoeveelheid clients aan een bron te koppelen via Auracast. Zo kan iedereen die bijvoorbeeld tv-geluid in de wachtkamer wil luisteren zonder anderen te storen. Omdat de nieuwe Bluetooth LE-standaard net gepubliceerd is, zal er nog wel wat tijd overheen gaan alvorens het breed beschikbaar is.

4 REACTIES

  • Het ligt allemaal wat ingewikkelder, helaas. LE betekent Low Energy, dus een protocol dat met name gericht is op minder energievraag van devices. Bluetooth LE bestaat al, maar niet voor audio. Dit is het LE Audio protocol. Tegelijkertijd bestaat er ook een high resolution protocol, of beter, protocollen.

   Dit nieuwe LE Audio protocol, de opvolger van Bluetooth 5, is specifiek voor audio en het idee is dat er een betere kwaliteit audio bij een gegeven bitrate wordt geleverd. M.a.w., het compressie protocol is verbeterd, maar het is niet lossless. Multicast is wel nieuw en het toepassingsdomein is dan ook vooral gericht op verbetering van audio ondersteuning in bijvoorbeeld gehoorapparaten, of evenementen waar iedereen naar hetzelfde audiosignaal luistert over een standaard bluetooth protocol.

   In het High Res domein was er sprake van een nieuwe variant die ook lossless ondersteunt (lees: wel gecomprimeerd, maar zonder dat er bits worden weggegooid). Daar horen we niet zoveel meer over. Waarschijnlijk vanwege de knelpunten in productie van nieuwe chips.

   LE en de verschillende High Res varianten bestaan naast elkaar. Een apparaat kan verschillende protocollen ondersteunen, afhankelijk van de gebruikte chipset(s) en de integratie in het operating systeem van het device.

   • Voor mij dan wel een aardige voorsprong , denk ik, heb dan afgelopen december dan een paar hoortoestellen omdat ik er achter kwam dat de 4000Hz van de magnetron “klaar signaal” niet goed meer binnen kwam, en dus ging kijken en zoeken naar een oplossing.
    En dan staat een oplossing met een goede Bluetooth verbinding wel voorop, en er zijn er best wel die dat niet goed on de knie hebben. Nu dan een optimale keuze kunnen doe en dan ook het voordeel dat met de versie 5 er ook meerdere apparaten worden ondersteund. Naast de mobiele telefoon met verschillende mogelijkheden in aansturing ook tegelijker tijd een tablet met dan tegelijk een streaming programma en dan ook een belletje aannemen.
    Werkt dus prima, alleen de lage tonen zijn dan pas beter hoorbaar als je de oren wat aandrukt, als je een stevig stukje muziek op zet.