12.8 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi ‘CD is de beste opvolger van vinyl’

‘CD is de beste opvolger van vinyl’

9
‘CD is de beste opvolger van vinyl’

De mede-oprichter van Ableton – Robert Henke – heeft het licht gezien: hij denkt dat CD een prima opvolger voor vinyl is.

De retrogekte begint langzaam aan op een herontdekkingstocht te lijken voor een deel van de mensheid. Zo kwam Robert Henke – mede-oprichter van Ableton én artiest – erachter dat de cd eigenlijk beter is dan de lp. Hij noemt in een Facebook-post onder meer als redenen ‘een superieure signaal-ruisverhouding, kanaalscheiding en frequentiebereik’. Ook het compactere formaat is volgens hem praktischer dan die grote LP: ‘I still love physical products. But manufacturing big heavy plates of plastic and have them shipped around the globe is a huge waste of energy and resources. In times of global warming and dependency on cheap energy from the likes of Russia or Saudi Arabia, I consider not doing any releases on vinyl anymore, but fully embrace CDs. The last big physical media innovation, with a better signal to noise ratio, better channel separation, better frequency response than vinyl in a smaller package 🙂 Compact Disk, you are underrated and you will always have a place in my heart’.

CD

Nieuw, in 1981

Maar serieus: waren dat ook niet precies de argumenten die gebruikt werden bij de introductie van de cd in alweer 1981? Verder wordt ook het milieu-aspect van vinyl-productie en de wereldwijde distributie daarvan nog aangehaald. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor een grootschalige productie van cd’s. Plastic is plastic, in welke vorm dan ook. Wanneer zou streaming door de hipsters ontdekt worden?

9 REACTIES

 1. Nog los van alles, met streamer ben je tot in de eeuwigheid gebonden aan software up dates , met soms hele vervelende gevolgen voor de geluidsweergaven is mijn ervaring . Daar heeft een cd speler geen last van . Nooit niet . Ik heb zo wel een goede cd speler als een goede streamer. Een DXD download kan erg fraai klinken , een goede cd opnamen kan dat eveneens ..

  • Nooit niet = altijd… Denk niet dat je dat bedoelt…

   Maar zonder gekkigheid. Streaming heeft zeker af en toe z’n nukken. Maar met een cd-speler koop je eenmalig een apparaat wat altijd zo blijft. Het staat vast. Het voordeel met streaming is dat het platform – vaak – meer toelaat. Denk aan de MU1 waar je ineens getrakteerd wordt op significant betere weergavekwaliteit. En surround… toch een mooie bonus…

   • Beste Jaap

    Een CD speler heeft zoals aangegeven geen last van de verplichte software up dates . Zonder software up-dates loopt een streamer op enig moment vast, en doet hij het niet meer . Of werkt nog maar voor een deel . Ik heb de Mu1 als thuisdemo gehad , kon mij niet bekoren . De match met de rest van mijn audio set was er niet , en dan houd het op .

  • Ik heb dat eens proberen uit te zoeken, maar er zijn geen onderzoeken die de hele lifecycle (van delfstof tot vernietiging en al het gebruik er tussen) vergelijken. Voor streaming heb je computers, harddisks, stroom, netwerkkabels, etc. nodig. Voor cd’s grondstoffen, transport, energie voor productie etc. nodig.

   Het is ook niet te doen: hoe waardeer je het aandeel streaming in de aanleg van het internet, bijvoorbeeld? Wat is de milieuschade van het afdanken van cd’s, maar ook van harddisks en servers? Je kan met aannames en proxies werken, maar die maken nogal wat uit voor de uitkomsten.

   De paar onderzoeken die ik gevonden heb waren nooit onafhankelijk.

   • “Voor streaming heb je computers, harddisks, stroom, netwerkkabels, etc. nodig.”
    Meeste mensen hebben deze al in huis. maar de muziek zelf staat wereldwijd op een aantal servers die door (honderd)duizenden mensen aangesproken kunnen worden. dus per saldo is streaming een stuk schoner. als die duizenden mensen een hardwarekopie van de muziek moesten kopen. met grondstoffen, fabricage, verkeersbewegingen enz.

    • Het is ook de vraag of al die mensen een hardware kopie zouden kopen. Dat zou een bewuste aanschaf zijn.

     Aan de andere kant staat al die data wel paraat in talloze datacenters. Met alle verlichting, verwarming, koeling en alle verkeersbewegingen van alle medewerkers wereldwijd 😉