20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Personal Audio ‘Verplicht’ USB-C, zinvol?

‘Verplicht’ USB-C, zinvol?

0
‘Verplicht’ USB-C, zinvol?
‘Verplicht’ USB-C, zinvol?

Nu de EU USB-C aansluitingen verplicht heeft gesteld op de komende generatie smartphones en aanpalende apparatuur, kun je je afvragen of dit zinvol is.

Zo op het eerste gezicht klinkt het allemaal mooi en nobel: vanaf herfst 2024 moeten alle smartphones, tablets en camera’s in de EU verkocht van USB-C zijn voorzien. Dit, om een wildgroei aan milieu-onvriendelijke en later niet meer bruikbare adapters te voorkomen. Punt is alleen dat dit al een flink aantal jaren toch een beetje een drogreden is. De meeste telefoonladers (en laders van andere mobiele apparatuur) zijn al tijdenlang voorzien van een USB-A-aansluiting. En daar kunt u ieder verloopsnoertje inprikken dat nodig is.

De ene USB-C-kabel is de andere niet…

Verder geldt – mogelijk veel vervelende voor gebruikers – dat er enorme verschillen zijn in USB-C-kabels. Er is een categorie geoptimaliseerd voor snelladen en een categorie voor snelle dataoverdracht. Veel snellaadkabels hebben een maximale overdrachtssnelheid gelijk aan die van USB 2. Traag dus. Kabels die snel zijn in beide takken van sport zijn veelal relatief duur. Officieel hoort er bovendien een beveiligingschip in snellaadkabels aanwezig te zijn die overbelasting moet voorkomen. In het geval van goedkope Chinese kabeltjes is die chip meestal niet aanwezig of simpelweg vervangen door een ondergedimensioneerde weerstand. Vanwege de hoge laadstromen die moderne USB-C snelladers kunnen leveren, zorgt dat voor brandgevaar.

Verschillende snellaadprotocollen

Omdat A-merk-fabrikanten – terecht – geen gedoe willen met veiligheid, zal in veel gevallen bij een nieuw toestel standaard een adapter geleverd worden. Of tenminste een veilige kabel. En daarmee wordt het milieu-aspect dan weer een beetje teniet gedaan. Wat het nobel streven ook ietwat teniet doet, is dat er verschillende snellaadprotocollen voor USB-C in zwang zijn, zoals bijvoorbeeld deze. En snelladen gaat alleen dan, wanneer zowel lader als toestel ‘t zelfde protocol ondersteunen. Een universele lader is dan een optie. Maar – u raadt het al – de goedkope Chinese universele laders zijn weliswaar goedkoop maar vaak ook totaal niet veilig.

Niet goed uitgewerkt

Het idee voor een universele aansluiting was en is niet heel slecht. Maar zoals vaak bij EU-regelgevingen is het idee niet goed uitgewerkt. Er had ook één specifiek laadprotocol aan gekoppeld moeten worden. En liefst ook een EU-certified en duidelijk gemarkeerde universele kabel voor zowel snelle data-overdracht als veilig snelladen.