11.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Muziek Buma/Stemra over ongelijke kansen muziekindustrie

Buma/Stemra over ongelijke kansen muziekindustrie

0
Buma/Stemra over ongelijke kansen muziekindustrie

Buma/Stemra heeft een serie podcasts gemaakt over de volgens hen ongelijke kansen in de muziekindustrie, en dan met name gericht op de rol van vrouwen.

Van alle bij muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra aangesloten componisten en tekstschrijvers is slechts 14% vrouw. Hoe dit komt, maar vooral hoe het beter kan, bespreken professionals uit de Nederlandse muziekindustrie met elkaar in De Rise Up podcast: vrouwen in muziek. De volledige serie, een productie van Buma/Stemra, is nu te beluisteren via alle podcastplatforms.

Vrouwen in de muziek

In 2018 deed Buma/Stemra onderzoek naar de positie van vrouwen in de muziek. Daaruit kwam onder andere naar voren dat slechts 1 op de 7 muziekauteurs vrouw is, dat zij meer belemmeringen in hun carrière ervaren en dat vrouwen in de muziek minder verdienen dan mannen. Omdat Buma/Stemra het belangrijk vindt dat iedereen gelijke kansen heeft om muziek te maken, werd het programma Rise Up in het leven geroepen. Middels netwerkevents, campagnes en een podcast, wordt het onderwerp geagendeerd en krijgt de muziekindustrie handvaten om de balans te verbeteren.

Zesdelige serie

In de zesdelige podcastserie komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals muziekeducatie, de live sector en muziek in media. Host Merel Wielaert (FunX en NPO Radio1) gaat in gesprek met experts uit de muziekindustrie, waaronder muziekmakers, programmeurs, filmmakers, A&R Managers en beleidsmakers. De luisteraar krijgt een inkijkje in de muziekwereld, hoe er soms aangekeken wordt tegen vrouwelijke makers en welke oplossingen er zijn om de positie van vrouwen in de muziekindustrie te verbeteren.

Celine Cairo

Singer/songwriter en Rise Up ambassadeur Celine Cairo: ‘We hebben geweldig vrouwelijk talent in Nederland en toch zien we dat velen al vroeg de muziekindustrie verlaten. Ik wil me uitspreken en laten zien dat het kan: je artistiek ontwikkelen, je hart volgen én je brood verdienen als vrouw in de muziekindustrie. De podcast, waar ik zelf ook aan bijgedragen heb, helpt hierbij.’

De podcast-serie van Buma/Stemra is alhier te beluisteren.