22.5 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi MoFi aan geklaagd voor analoge ‘leugen’

MoFi aan geklaagd voor analoge ‘leugen’

0
MoFi aan geklaagd voor analoge ‘leugen’

Het Amerikaanse platenlabel MoFi (ook bekend als MFSL ofwel Mobile Fidelity Sound Lab) is aangeklaagd omdat ‘t geen analoge masters zou gebruiken.

In de VS is een ‘class-action lawsuit’ niet bepaald ongewoon. We hebben het dan over een of meer mensen die gezamenlijk een aanklacht tegen een bedrijf inbrengen bij de rechtbank. Soms terecht, soms geneuzel in de marge. Dat laatste lijkt een beetje het geval te zijn met de rechtszaak die is aangespannen door een Amerikaan die vindt dat hij belazerd is door MoFi. Dat label heeft al sinds jaar en dag een uitstekende naam onder hifi-liefhebbers (en dan met name de vinyl-freaks). Want: de platen klinken al even uitstekend, volgens hen. Het verhaal gaat dat MoFi altijd analoge mastertapes gebruikt. En dát blijkt volgens de ‘ontdekking’ van de aanklager niet meer het geval. In plaats daarvan wordt het ‘verfoeilijke’ DSD als master ingezet. En dat schoot deze meneer die duidelijk voor de geheel analoge school kiest in ‘t verkeerde keelgat. Met ‘dus’ een rechtszaak – waarbij zich inmiddels meer andere pietje preciezen bij aangesloten hebben.

Geen geheim

Aardig detail is echter dat MoFi nooit een geheim heeft gemaakt van DSD als een bron. Bovendien: niemand hoort het maar het ‘voelt’ niet goed. En daarmee komen we wellicht bij de essentie van de vinylgekte. Ja, het klinkt goed. Maar het blijft analoog, met karakteristieke tekortkomingen. Niks mis mee, ieder z’n liefde. Maar er is ook niks mis met een (goede!) digitale bron. Sterker nog: heel veel muziek wordt tegenwoordig alleen nog digitaal gemasterd. En dat kun je probleemloos op vinyl zetten. Daar wordt het niet beter van en volgens vinylliefhebbers ook niet slechter. Kortom: het is een beetje een flauwe rechtszaak. Maar in de VS kan zoiets veel geld opleveren (of kosten, afhankelijk van welke kant je het bekijkt). Kortom: wordt ongetwijfeld vervolgd. Essentie van het verhaal is, dat iedereen ‘t erover eens is dat de platen van MoFi nog altijd uitstekend klinken. En daar gaat het – lijkt ons dan – toch om…