20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Muziek Album TRPTK presenteert cd Aysha Wills ‘Bach: Flute Sonatas’

TRPTK presenteert cd Aysha Wills ‘Bach: Flute Sonatas’

0
TRPTK presenteert cd Aysha Wills ‘Bach: Flute Sonatas’

TRPTK brengt vandaag de nieuwe cd van Aysha Wills uit, met de titel ‘Bach: Flute Sonatas’. Het album moet een nieuwe visie op de stukken bieden.

Aysha Wills (Calgary, 1994) speelt fluit sinds haar vijfde. Haar liefde voor barokmuziek ontwaakte toen ze in Canada muziekles kreeg volgens de Suzuki-methode. Harmonie, melodie en ritme vormen de hoofdingrediënten van deze muzikale stijl en al spoedig had ze barok te leren, beginnend met het bekende fluitconcert ‘Il Gardellino’ van Vivaldi. Op haar twaalfde leerde ze tijdens een zomercursus in Canada traverso-speler Marten Root kennen. Er ontstond een muzikale vriendschap die ertoe leidde dat ze al op haar zeventiende definitief naar Nederland kwam. Aan het Amsterdams Conservatorium volgde ze lessen in barok bij Root en voor het moderne repertoire kreeg ze onderwijs van Harrie Starreveld en Kersten McCall.

Master met accent op Oude Muziek

Voor haar Master volgde ze een speciaal programma met het accent op Oude Muziek: ‘Flute in Historical Perspective’. In 2017 studeerde ze cum laude af en sindsdien stond ze onder meer aan de wieg van het barokensemble Postscript, dat zich vooral toelegt op de uitvoering van minder bekend barokrepertoire. Hun eerste album ‘Introdvctio’ voor het TRPTK-label werd buitengewoon enthousiast ontvangen. Aart van der Wal schreef in Opus Klassiek: “(….) wat er in de beste baroktraditie moet zijn is er ook: spiritualiteit, passie, energie en in het verlengde daarvan het nemen van risico’s. De opname is zo haarscherp gedetailleerd dat bij wijze van spreken iedere ademtocht hoorbaar is (….)”.

Liefde voor Bach

Voor haar debuut kiest Wills voor de fameuze fluitsonates van J.S. Bach, een van de belangrijkste werken die ooit voor de traverso zijn geschreven. “Mijn liefde voor Bach begon al vroeg met het eindeloos afspelen van de ‘Goldberg Variationen’ in de uitvoering van Glenn Gould. Bachs muziek roept diepe emoties in mij op en de contrasten die hij aanbrengt in zijn composities zijn weergaloos. Meer dan veel andere tijdgenoten brengt hij spanning aan en weet hij op een natuurlijke manier af te wisselen”, vertelt Wills. “Ik voelde dat nu het moment gekomen was om zijn fluitsonates op te nemen. In mijn aanpak hanteer ik een iets vrijere aanpak van het ritme en samenspel en breng ik versieringen aan op plekken waar ik denk dat de muziek erom vraagt. Ik denk dat Bach dit ook zou hebben gedaan.”

Deze voorbeeldig opgenomen uitgave van Bach zijn fluitsonates, verzorgd door platenlabel TRPTK, zou volgens hen zomaar een nieuwe referentie kunnen worden.